Sverige
23 november 2015 22:30

Harry Pettersson har avlidit

En av den svenska veterinärkårens stora namn har gått bort. Harry Pettersson avled den 18 november, 82 år gammal. Han tjänstgjorde nästan hela sitt yrkesliv vid Helsingborgs djursjukhus och bidrog i hög grad till utvecklingen där.








Harry Pettersson har avlidit
Harry Pettersson vigde sitt liv åt veterinärgärningen. (Arkivbild) Fotograf Jan Gyllensten AB

Harry Pettersson föddes den 19 aug 1933 i en by utanför Östhammar i Uppland och bestämde sig redan under pojkåren för att bli veterinär. Efter utbildningen var han först distriktsveterinär en tid och 1961 kom han så till Helsingborgs djursjukhus som Fritz Sevelius hade startat några år tidigare. Det var det första i sitt slag i landet och där stannade Harry Pettersson till sin pensionering 1998.

Under nästan 40 års tid var han med om att utveckla djursjukhuset och medverkade till att det byggdes ut i flera omgångar och bedrev en verksamhet som gav gott renommé i hela Europa. Harry Pettersson tog över chefsrollen 1976 och ledde djursjukhuset i Fritz Sevelius anda som innebar god djursjukvård, bra kundhantering och service dygnet runt. För de unga veterinärerna lades stor tonvikt på vidareutbildning, kurser och studiebesök världen över. 

Harry Pettersson var en framstående kirurg, internationellt välkänd. Han var en föregångsman på flera områden och testade gärna nya tekniker inom kirurgi, till exempel var Helsingborg bland de första med artroskopi på häst. Bland de många veterinärer som gjort viktiga läroår under hans ledning finns Staffan Rudberg, Lars Ljungberg, Bernt Green, Charlie Lindberg, Ingrid och Barbro Olsson och Göran Rydén. Flera veterinärer från andra länder kom till Helsingborg för att få tjänstgöra en tid vid Harry Petterssons sida.

Harry Pettersson var professor i kirurgi och innehade under sin yrkesverksamma tid en rad styrelse- och hedersuppdrag samt gav föreläsningar vid en rad internationella veterinärkongresser.

Begravningen äger rum måndagen den 30 november i Pålsjö kapell, Helsingborg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden