Sverige
5 augusti 2014 18:24

Hästar evakueras från storbranden

Mängder av hästar evakueras nu från den stora skogsbranden som härjar i hästtäta Västmanland. Branden är inne på sitt sjätte dygn och sprids fortfarande okontrollerat. Tre byar evakuerades i går och en man har dött.

Hästar evakueras från storbranden
Nordsvenska brukshästarna Lady och Loke har evakuerats från skogsbranden i Västmanland och har nu ett tillfälligt hem hos Lena Ozén i Krylbo.

– Jag har tagit emot nio evakuerade hästar, säger Anna Ozén som driver seminstall i Krylbo på gränsen mellan Dalarna och Västmanland. 

Skogsbranden utanför Sala är den största i Sverige under modern tid. Det varma och torra vädret tillsammans med att det periodvis har blåst hårt i området har gjort att branden sprids okontrollerat. En man har hittats död och tre byar har evakuerats i området. Det kan också bli aktuellt att evakuera tätorten Norberg som har 4 500 invånare. Detta berättar flera medier. 

Området är också djurtätt med flera häst- och mjölkgårdar. Aftonbladet berättar bland annat om en häst som räddades undan lågor och rök i sista stund på måndagen. 

Anna-Karin Collin är en av alla hästägare som har drabbats. På måndagen evakuerade hon runt 30 hästar från sin gård i Olsbenning.
– Det var ett inferno med blåst och eld och 35-gradig värme, säger hon.
Anna-Karin Collin hade tidigare under veckan tagit emot fem hästar som evakuerades från branden.
– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att elden skulle spridas så fort. 

Evakueringen löstes med vänner och bekanta som kom med hästtransporter. Hästarna är nu utspridda på fyra olika gårdar och det är inte otänkbart att även dessa gårdar kan bli evakuerade så småningom. Anna-Karin Collin och några av hennes hästar har nu tillfälligt boende hos Bragi Olofsson.
– Jag fick med mig två datorer, lite smycken och några ombyten kläder, säger Anna-Karin Collin.
– Jag vet inte om min gård finns kvar efter det här. 

I dag, tisdag, ska Anna-Karin Collin försöka se till fyra hästar som hon inte fick med sig i evakueringen.
– De går tillsammans med mjölkkor i en hage lite längre bort från branden och kan gå ner i en sjö. Vi hann inte få med oss dem, säger hon. 

Fler helikoptrar och flygplan ska nu sättas in i brandbekämpningen för att försöka få branden under kontroll. Räddningstjänsten uppskattar att eftersläckningsarbetet kan ta en månad. På länsstyrelsens hemsida finns krisinformation och på sociala medier har det spridits erbjudanden om hjälp för hästägare och andra. 

Läs hur hästar påverkas av rök här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden