Sverige
13 januari 2015 17:19

Dom mot tränare får tas om

ńrendet med tränaren som anklagats för sparkar mot en ponnys hovar under ponny-SM i hoppning i Vetlanda i fjol får tas om från början. Det blir följden av att Riksidrottsnämnden tycker att Ridsportförbundets disciplinnämnd har gjort misstag vid handläggningen.

Disciplinnämnden beslutade om tre månaders avstängning för tränaren. Nämnden slog fast att tränaren gjort sig skyldig till olämpligt uppträdande med sparkarna på en ponnys hovar strax före start. Tränaren överklagade till Riksidrottsnämnden RIN, som återförvisar ärendet till ridsportens disciplinnämnd.

Orsaken är att flera formella fel begicks, enligt RIN. Tränaren fick felaktigt bilden av att det skulle kosta 1 000 kronor att överklaga till RIN, tränaren fick inte möjlighet att ta del av vad överdomaren sade till disciplinnämnden, och tränaren blev heller inte kallad till sammanträdet.

De bristerna kallar RIN för allvarliga, och undanröjer disciplinnämndens beslut.
– RIN har rätt i att det blev fel när vi skrev att överklagandet skulle kosta 1 000 kronor. Det var jag som skrev protokollet efter en gammal mall, och det var slarvigt, säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark.

– I övrigt har RIN tagit beslut utifrån det motparten har lämnat in, och vi har inte fått möjlighet att yttra oss. Men jag beklagar om tränaren inte har känt sig delaktig, säger Ceilia Tholse Rogmark, som samtidigt vill understryka att RIN inte har tagit ställning i sakfrågan, utan bara tagit fasta på bristerna i handläggningen.

– Vi tar till oss av kritiken och ärendet är nu öppet igen. Det kommer upp till
förnyad prövning av disciplinnämnden men jag kan inte lova exakt när det
blir.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden