Sverige
11 augusti 2017 15:13
Ridsportplus

Ridgymnasiet får inte vara kvar på Flyinge

Flyinge har sagt upp avtalet med Sveriges Ridgymnasium, SRG, som bedriver gymnasie­utbildning på anläggningen.
"Sista ordet är ännu inte sagt i detta", säger Robert Bengtsson från SRG.

Ridgymnasiet får inte vara kvar på Flyinge
Om vi inte gör intagningen till 2018 kommer ingen att göra det. Dessutom är det inte självklart att Skolinspektionen ger Flyinge klartecken att starta utbildning", säger Robert Bengtsson. Annika Karlbom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hösten 2015 startade Sveriges Ridgymnasium gymnasieutbildning på Flyinge. Det är alltså först nu till hösten som det finns tre årskurser i gång.
    – Att avtalet sades upp var i sig ingen överraskning. Vi har fört en dialog om detta under en tid, säger Roger Bengtsson, styrelseledamot i SRG.

    Enligt uppsägningen får SRG ta in elever som planerat till hösten 2017, och finnas kvar på Flyinge fram till 2020, när dessa elever går ut.

    Intag hänger i luften

    Men intaget till hösten 2018 hänger i luften. Först i vinter kan Flyinge söka tillstånd för att starta en egen gymnasieutbildning. Processen tar lång tid, och Flyinge kan ta in egna elever tidigast höstterminen 2019. Robert Bengtsson tror att Flyinge har gjort ett tankefel. 

    − Om inte vi gör intagningen till 2018 kommer ingen att göra det. Dessutom är det inte självklart att Skolinspektionen ger Flyinge klartecken att starta utbildning, eftersom det redan finns två huvudmän som bedriver den formen av utbildning i Lunds kommun. Och om vi inte får vara kvar på Flyinge kan vi fortsätta på annan plats. Vi har redan två andra alternativ, säger Robert Bengtsson.

    Tycker du att Flyinge har tagit ett förhastat beslut genom att säga upp SRG?
    −Jag tycker att det är bra att vi har diskussionen i gång, och förhoppningsvis kan det leda till ett nytt samarbetsavtal, säger Robert Bengtsson.

    Större strategiplan
    Redan i samband med SRG:s etablering på Flyinge ifrågasattes beslutet av Strömsholms dåvarande vd Jan Andersson. Han såg SRG som en konkurrent, och menade att Strömsholm och Flyinge hellre kunde driva utbildningen i egen regi.
    − Uppsägningen av avtalet med SRG är en del i en större strategiplan, och vi kommer att ansöka om att få starta gymnasium i egen regi.  Men jag vill samtidigt betona att eleverna från SRG ska känna sig varmt välkomna till Flyinge, säger Flyinges och Strömsholms vd Christina Rosell.

    Planerar avelsutbildning
    – Vi är medvetna om att det blir ett glapp för intaget 2018, och därför för vi en dialog med SRG kring det, säger Christina Rosell, som också är införstådd med att det inte finns några garantier för att Flyinge får starta en egen gymnasieutbildning.
    −En riksanläggning är inte i första hand en gymnasieskola, och vi arbetar just nu på olika sätt för att öka utbildningen på Flyinge. Vi planerar bland annat en avels-utbildning och en utbildning inom anläggningsvård.

    Denna text publicerades första gången den 10 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden