Världen
23 april 2013 22:25

Schejk Mohammeds stall i dopningskandal

Elva hästar i schejk Mohammed Al Maktoums galoppstall Godolphin har testats positiva för anabola steroider, i en av de största dopningsskandaler som inträffat inom brittisk galopp. En av hästarna var en av favoriterna till Englands viktigaste lopp för 3-årsston om knappt två veckor men är nu tillsammans med de övriga avstängd tillsvidare.

Schejk Mohammed är Förenade arabemiratens premiärminister, en av världens ledande galopphästägare och tillsammans med några av sina söner mycket aktiv inom internationell distansritt. Hans fru, FEI:s ordförande prinsessan Haya vann 2008 brittiska galoppderbyt som hästägare med New Approach xx, tränad på Irland.

De elva som var positiva för anabola steroider var bland 45 hästar som testades vid ett kontrollbesök i Godolphinstallet i Newmarket, i enlighet med den brittiska galoppens mycket ingående anti-dopningsprogram. Anabola steroider räknas som regelrätt dopning, till skillnad från otillåten medicinering på häst.

Godolphinstallets tränare Mahmood al Zarooni har tagit på sig skulden för det inträffade, och kallat det ”ett katastrofalt misstag” . Enligt galopptidningen The Racing Post riskerar han att förlora sin tränarlicens.

– Då de aktuella hästarna inte startade (i samband med behandlingen) förstod jag inte att vad jag gjorde var emot galoppens regler, sade al Zarooni enligt Horse and Hound.

– Hans höghet schejk Mohammed blev fullständigt förfärad när han fick beskedet och detta är helt oacceptabelt för honom…Han har beordrat mig att omgående inleda en översyn av alla våra kontrollsystem och praxis, kommenterade schejk Mohammeds galoppmanager Simon Crisford.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden