Världen
12 augusti 2014 15:08

Haya tackar för sig

(Uppdaterad) HKH Prinsessan Haya bint Al Hussein av Jordanien ställer inte upp som ordförande i Internationella Ridsportförbundet, FEI, en tredje mandatperiod. Det är bland annat den oroliga situationen i hennes del av världen som har fått henne att ta beslutet.

Haya tackar för sig
Efter åtta år som ordförande i FEI lämnar prinsessan Haya sin post. (Arkivbild) Roland Thunholm

Det är HKH Prinsessan Haya bint Al Hussein själv som berättar om sitt beslut via ett pressmeddelande och höll senare under eftermiddagen en telefonbaserad presskonferens. Hon skriver att hon tidigare idag har meddelat FEI att hon inte ställer upp som ordförande en tredje mandatperiod. ”Det är ett av de svåraste besluten i mitt liv” skriver hon.  

Under presskonferensen fick hon bland annat frågan om det verkligen var lämpligt att ge det här beskedet så nära inpå VM.
– Det fanns ingen bra tidpunkt för det här beskedet, svarade prinsessan Haya. 

Prinsessan Haya har varit ordförande för FEI i två mandatperioder om fyra år vardera. När hon tillträdde drev hon själv frågan att ingen ordförande skulle sitta mer än åtta år på posten. Under FEI:s generalförsamling 2013 uppmanades hon dock att ändra sin ståndpunkt på uppmaning av 100 nationella förbund. Efter en lång tids eftertanke har hon dock beslutat att avsluta sitt uppdrag. Under hennes tid som ordförande har FEI genomgått många stora förändringar och blivit en mer modern organisation med en betydligt bättre ekonomi.
– Jag kom in i organisationen i skede när organisationen var mogen för och ville ha förändringar, säger hon. 

HKH Prinsessan Haya bint Al Hussein är prinsessa av Jordanien och gift med Dubais premiärminister och distansryttaren och Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Paret har två barn och prinsessan Haya har själv ridit såväl OS som VM i hoppning. ”Det skulle ha varit spännande att fortsätta i FEI och skörda frukterna av mitt arbete. Men beslutet kan inte skjutas upp längre om nya kandidater till ordförandeposten ska ha tid att träda fram.  Jag är djupt hedrad över att ha haft uppdraget i åtta år.”

I pressmeddelandet skriver hon att hästar och gemenskapen i FEI alltid har varit viktig för henne och att det så kommer att förbli, men nu är det andra plikter som kallar. ”Situationen i min region är turbulent och desperat just nu. Under de senaste veckorna har jag behövt lägga en del av mitt arbete för FEI åt sidan för att koncentrera mig på humanitär hjälp till Gaza och annat arbete inom den sektorn. Och jag känner att det här är bara början.” fortsätter prinsessan och tillägger att det blir en alltför svår uppgift att vara ordförande i FEI, fortsätta med sitt humanitära arbete och ha ha tid till sin egen familj. 
– Jag är bland annat en av FN:s fredsambassadörer och det uppdraget känns angeläget i dessa tider. Det som händer i Gaza är tragiskt. Det handlar inte om vem som har gjort vad och vem som började, men det som pågår nu är fel. Våld löser inga problem. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden