Dressyr
25 augusti 2013 15:22

EM-guld till Dujardin

Nu är EM:s dressyrfinal i Grand Prix kür klar. Charlotte Dujardin och Valegro är nya Europamästare. Här kan du bland annat se klipp från SVT Play och länkar till domarnas protokoll. Minna Telde slutade elva och Tinne Vilhelmson Silfvén åtta.

EM-guld till Dujardin
Tinne Vilhelmson Silfvén blev bästa svensk i EM-finalen med en åttonde plats. Roland Thunholm

Stämningen på EM-arenenan började att stiga direkt när första ekipaget, Storbritanniens Michael Eilberg och Half Moon Delphi, inledde finalen. Den eleganta hästen såg ut att stortrivas inne på banan och bjöd bland annat på fina travslutor. Avslutningen på medellinjen gjordes med enhandsfattning. Ekipaget fick 74,107 procent. 

(Uppdaterad 14.00) Minna Telde och Santana bjöd på en fartfylld kür som vibrerade av energi. Som tidigare red hon till musik av Queen och det syntes att både häst och ryttare gillar sin kür. Hon började med ett fartfyllt travprogram och följdes av bland annat full satsning i galoppökningen och piaffpiruett. På slutet kunde publiken inte låta bli att rycka med och börja applådera i takt till musiken. Det blev 76, 589 procent efter en spretig bedömning där siffrorna låg mellan 73 och 79 procent. 
–  Jag är väldigt nöjd. Jag hade inga missar och han var med mig hela tiden. Och det bästa är att jag känner att det finns ännu mer i honom, vi kan bli ännu bättre, säger Minna Telde. 

Se Minna Teldes protokoll här.  Se ett SVT Play-klipp nedan. 

 

Se intervju med Minna Telde efter ritten nedan.

 

(Uppdaterad 14.30) Känslorna flödade i EM-arenan när Digby, riden av Danmarks Nathalie zu Sayn-Wittgenstein avtackades inför fullsatta läktare. Ekipaget har bland annat ett lagbrons i OS på meritlistan. Innan avtackningen fick ekipaget gjort en kür som bland annat innehöll fina piruetter och piaff. Det blev 79,544 procent och ledning i klassen. 

(Uppdaterad 14.45) Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello har höjt svårighetsgraden i sin kür sedan OS. Nu visade ryttaren bland annat piruetter med enhandsfattning och piaffpiruetter på en åtta. Den här gången satt ettorna men det blev ett missförstånd innan en travökning. Som vanligt reds küren till musik av The Who. Den blev 80,071 procent och ledning i klassen. 
– Jag tyckte att han var fin. Jag är glad över min ritt. Han blev lite förvånad och vi kom av oss när publiken började att applådera, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.  

Se Tinne Vilhelmson Silfvéns domarprotokoll här.  Se ritten via SVT Play nedan.

 

Titta på en intervju med Tinne Vilhelmson Silfvén nedan.

 

(Uppdaterad 15.20) Finalen har en ny ledare genom Storbritanniens Carl Hester och Uthopia som visade en avspänd kür där Uthopia var mjuk, välbalanserad och följsam. Det mesta satt där det skulle, även om Uthopia stannade upp lite i en piaff mot slutet och alla övergångar mellan piaff och passage inte var perfekta. Det blev 81,661 procent. Tinne Vilhelmson Silfvén är nu trea och Minna Telde sexa. Fem ekipage återstår. 

Se Hesters kür nedan. 

(Uppdaterad 15.50) Adelinde Cornelissen och Parzival visade ett pampigt exakt och kraftfullt program. Parzival var fin i formen, avslappnad och följsam. Küren innehöll bland annat dubbelpiruetter i galopp och avslutades med piaffpiruetter på åtta av hög kvalitet. Det blev 86,393 procent för det holländska ekipaget och ledning i klassen. 

Se Adelinde Cornelissens kür nedan. 

 

(Uppdaterad 16.00) Hollands Edward Gal och Undercover visade bland annat piaff och passage i världsklass. Undercover utstrålade massor av arbetsglädje och ville vid ett par tillfällen lite för mycket. Ekipaget missförstod varandra ett par gånger och slutade på 84,911 procent.

(Uppdaterad 16.07) Regerande olympiska mästaren Charlotte Dujardin visade sin guldhäst Valegro föredömligt. Ekipaget utstrålar harmoni och samspel. De passade bland annat på att visa sin specialitet piruetter flera gånger och hade övergångar som visade valackens lyhördhet för sin ryttares hjälper gång på gång. Piaffen och travökningarna satt också där de skulle. Det blev 91,250 procent – något för återstående två ekipage att bita i. 

Se Dujardins domarprotokoll här.  Se hennes kür nedan.

 

(Uppdaterad 16.40) Tysklands Helen Langehanenberg spände bågen ordentligt med Damon Hill. Ettorna var inte perfekta, men tvåorna satt desto bättre liksom den ökade skritten. Det blev 87,286 procent och en silvermedalj. Charlotte Dujardin tog hand om guldet och Adelinde Cornelissen blev trea. Tinne Vilhelmson Silfvén slutade åtta och Minna Telde elva. 

Se Langehanenbergs protokoll här.

Läs mer här och här. 
Startlista

Küren direktsänds i SVT och SVT Play. Även Radiosporten sänder. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden