Fälttävlan
5 september 2015 14:58

Terrängen lyfte Dag Albert

Efter en spännande terrängdag på den fyrstjärniga tävlingen i brittiska Burghley har Dag Albert klättrat till en 27:e plats. Ellen Svennerstål fulllföljde inte och hela topptrion är utbytt. Här finns länk till webbfilmer på alla ekipage i terrängen.

Terrängen lyfte Dag Albert
Dag Albert på väg in i Discovery Valley, ett av hinderkomplexen i Burghley som fick mest utslag. EventingPhoto

Det blev så stora omkastningar i resultatlistan som förutspåddes innan lördagens terräng i Burghley. En av de största klättrarna på resultatlistan är svenske Dag Albert som klättrade 31 placeringar. Han och Tubber Rebel (val f 2000 e Rich Rebel) började lite försiktigt, och tog bland annat den långa vägen på andra vattenhindret, nummer 6 och 7, som var ett upphopp över stock följt av en häck på studsavstånd. Den långa vägen var ett vanligt upphopp med en mindre häck på studsavstånd och sedan ett smalhinder efter det. 
– Det var enligt planen, säger Dag Albert. 

Efter ungefär tre fjärdedelar av den kuperade banan tappade Tubber Rebel kraft, men kom igen och var pigg och fräsch i mål, felfri på hinder och med 15 straff för tiden. 
– Han kändes jättebra. Han kan det här nu, vet precis vad han ska göra, säger Dag Albert. 

Bandesignern Mark Phillips var nöjd med utfallet. Två ekipage dubbelnollade, åtta ekipage uteslöts och fem utgick. Ett av dem som utgick var Ellen Svennerstål med Southway. Det var fyrstjärning debut för ekipaget, och Southway verkade lite förvånad över frågornas storlek i början, men gjorde det han skulle. På hinder 6/7 kom avsprångspunkten till stocken för långt ifrån och ekipaget hade inte en chans att hinna med studsen över häcken. Det blev en utbrytning. I samband med detta missöde löste Ellen Svennerståls uppblåsbara väst ut. Hon hade inget val utan fick utgå och skrittade besviket ut från banan. 

För regerande OS-, VM- och Europamästaren Michael Jung, Tyskland, var det debut i Burghley. Han ledde med Fischerrocana FST inför terrängen som tog slut redan vid hinder 4, vid det första vattnet, där Michael Jung trillade av.
– Men hon hoppade fint fram till det, säger Michael Jung som haltade lite hela dagen efter fallet. 
– Men benet är tillräckligt bra, säger han och detta visade han också genom en fenomenal runda med La Biosthetique Sam FBW senare på dagen vilket lyfte honom till ledning.
Ekipaget var lite långsamt upp till hinder 13, den klassiska Cottesmore Leap, en rejäl häck med ett stort dike framför. Men efter det flög ekipaget fram.
– Vi känner varandra så väl. Han kämpade och gjorde allt för mig, säger Michael Jung. 

Det var inte britternas dag i Burghley. Att banan reds från andra hållet mot vad den brukar kan ha en del betydelse här. De flesta britter kan sitt Burghley efter några gånger, men i år var bansträckningen lika ny för alla. Bästa britt inför söndagens hoppning är Oliver Townend med Dromgurrihy Blue – en av brittens tre (!) hästar i klassen och klassens stigfinnare. Ekipaget ligger nia efter att ha klättrat från 24:e plats. William Fox-Pitt, som delade ledningen med Jung inför terrängen, kom av sig i Discovery Valleys olika alternativ. Han glömde först bort att hoppa B-hindret och fick vända tillbaka. Men hans fyrstjärniga debutant Fernhill Pimms visade att han är uppgiften mogen och gjorde allt rätt. 

De båda dubbelnollorna, Nya Zeelands äkta makar Tim Price och Jonelle Price, har seglat upp till andra respektive tredje plats med Tim Price bara 1,5 straff bakom Jung. Tim Price bjöd på oväntad dramatik då han plötligt fick en geting innanför tröjan under ritten. När han lyfte på tröjan efter målgång flöt getingen ut. 

– Några hinder var mer förlåtande än vad jag trodde, men det är jag glad för. Och jag kan lova att det inte kommer att bli större här nästa år, säger Mark Phillips som också gladde sig åt att beslutsam ridning framåt i de tekniska svårigheterna lönade sig. 
– Det ska inte gå att komma till Burghley och rida bakåt, säger han. 

55 ekipage återstår efter lördagens terräng. Det är mer än troligt att några hästar försvinner innan eller i samband med hästbesiktningen på söndag morgon. Det var en hel del hårda islag och flera hästar var riktigt trötta vid målgång. Terrängen reds under utmärkta förutsättningar, halvmonligt och runt 15 grader. 

Här kan du se Dag Alberts och andra ryttares terräng. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden