Hoppning
14 september 2015 11:44

Scott Brash vann 13 miljoner

Scott Brash gjorde det – vann GP-hoppningen i Calgary och därmed alla tre GP-hoppningarna i rad som ingår i Rolex Grand Slam Trophy. Därmed tog han hem bonusen på 1 miljon euro, drygt 9 miljoner kronor. Till detta kom också prispengarna i klassen på motsvarande runt 4 miljoner svenska kronor.

Scott Brash vann 13 miljoner
Segerkyssen. Scott Brash blev historisk i Spruce Meadows. © Fotograf Jan Gyllensten AB,

I kanadensiska Spruce Meadows skrev Scott Brash ett stycke ridsporthistoria och fyllde upp sitt prispengskonto till en ny nivå.  Efter att ha vunnit samtliga tre GP-hoppningar i Rolex Grand Slam Trophy (Genève, Aachen och Spruce Meadows) bärgade han såväl den åtråvärda titeln som bonuschecken på en miljon euro.
Tävlingen instiftades 2013 och även om några ryttare har lyckats vinna samtliga tre Grand Prix var det här första gången någon fick till tre fullträffar på rad.

– Att vinna en av tävlingarna var otroligt att uppnå och att vinna två var en dröm som blev sann, men att gå och ta hem hela Rolex Grand Slam är bortom allt jag hade kunnat tro. Jag har en väldigt speciell häst i Hello Sanctos, säger Scott i ett pressmeddelande.

Översatt till svenska kronor fick Scott drygt 2 miljoner för vinsten i Genève, i Aachen drygt 3 miljoner för segern samt 4,5 miljoner i bonus för andra segern i rad och nu slutligen i Kanada håvade han hem jackpotten på drygt nio miljoner kronor utöver prischecken på drygt 4 miljoner kronor.

I GP-hoppningens första omgång startade 40 ekipage varav 10 hoppade felfritt. På banan för andra omgången hade banbyggaren Leopoldo Palacios höjt hindren och försvårat avstånden mellan hindren ganska rejält. När Scott Brash red in som sista ryttare på Hello Sanctos hade ingen ridit banan felfritt. Två ryttare hade var sina tidsfel och en felfri runda skulle ge Scott Brash segern i klassen, medan ett nedslag skulle förpassa honom utanför den omhoppning som då skulle bli nödvändig.
 
Nu blev det aldrig aktuellt med någon omhoppning eftersom Scott levererade sin sjätte felfria ritt i rad i Kanada på Hello Sanctos. Visserligen med en smula tur på näst sista hindret som de slog i, men bommen blev liggande. Den mycket lugna och samlade engelsmannen visade inga större glädjeyttringar när han blev mångmiljonär. Hans häst fick ett flertal klappar på halsen och Scott knöt sin höjda högerhand några sekunder när han red ut från banan. Det mest emotionella Scott Brash gjorde efter segern, var att ge Rolex Grand Slam-pokalen en rejäl och lång kyss innan han lyfte den.
 
Andraplatsen i GP-hoppningen gick till belgaren Pieter Devos/Dylano och tredjeplatsen togs av brasilianaren Pedro Veniss på Quabri de Lisle, som han även red två felfria rundor på i NC på lördagen.

För dig som vill läsa mer om Hello Sanctos finns ett reportage i Ridsport nummer 3 – här finns E-tidningen för sig som är PLUS-medlem.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden