Hoppning
20 oktober 2016 10:14

Petronella tillbaka på topp efter skadorna

En hjärnskakning och axeln ur led satte stopp för Belgienbaserade Petronella Andersson. Nu är hon i full gång igen och var precis tvåa i en Grand Prix på 1,50. ”Det är skönt att vara tillbaka – jag är ju van vid att tävla i princip varje helg” säger Petronella.

Petronella tillbaka på topp efter skadorna
Efter en sommar utan ridning är Petronella nu tillbaka på allvar i tävlingssvängen.

Petronella Andersson, 25, rider vanligtvis åtta–nio hästar varje dag på Stephex Stables och tävlar för fullt. Tidigt i somras ställde två olyckor med hjärnskakning och en axel ur led till det, men nu är det fullt ös igen.
– Det är skönt att vara tillbaka – jag är ju vid att tävla i princip varje helg. Det kändes väldigt konstigt att inte rida alls på tre månader, säger Petronella.

Hon missade hela sommarsäsongen då hon hade flera stora tävlingar planerade. I kalendern fanns bland annat Sopot och Rotterdam.
– Det är sådant som händer i sporten och man får göra det bästa av situationen. I samma veva såldes dessutom GP-hästen som jag skulle ha ridit på de största tävlingarna så jag hade ändå inte kunnat vara med där.

Efter vila och rehab, som fortfarande pågår för att få tillbaka rörligheten, var Petronella redo för sadeln igen. Hon känner fortfarande av axeln, men jobbet fungerar prima ändå då hon kan fokusera främst på just ridningen och inte behöver slita på axeln genom att exempelvis sköta hästarna som istället tas omhand av annan personal. Nystarten gjorde hon på hemmastallets egen internationella tävling i månadsskiftet augusti-september.
– Just då kände jag mig lite ringrostig även om hästarna var fina. Sedan dess har det flutit på.


Carriere är tillbaka hos Petronella. Foto: Lottapictures

Den största framgången sedan comebacken kom i helgen då Petronella var tvåa i en tvåstjärnig Grand Prix på 1,50-höjder med Carriere just efter världssexan och Stephex Stables-kollegan Daniel Duesser. Carriere har tidigare gått stora klasser med Petronella, varit såld och är nu tillbaka igen för åtminstone ett tag framöver.
– Alla hästar är till salu. Visst hoppas vi få ha kvar de bästa lite längre, men dyker rätt kund upp så säljs de. Det har både för- och nackdelar, men det kan förstås kännas lite tråkigt när det händer.

Petronella har sedan innan bland annat ett silver på YR-EM och började på Stephex Stables 2013. Där stortrivs hon med vardagen med ridning från morgon till kväll, tävlingar mest hela tiden och ett gott gäng proffsiga kollegor där bland andra gamla ponnykompisen Jonna Ekberg ingår.
– Det här är absolut mer en livsstil än ett jobb. Det är hela tiden mycket resande, folk och business och väldigt roligt att vara med om.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden