Hoppning
5 juni 2017 17:58

Åby vinnare av semifinalen

Ņby Ridklubbs ryttare behöll greppet om förstaplatsen och tog sig enkelt vidare till sin första Falsterbo-final i laghoppning.

Åby vinnare av semifinalen
Åby Ridklubb, som vann semifinalen av Elitallsvenskan 2017, är till semifinal även i år. Foto: Roland Thunholm

De tio lag som tog sig vidare till andra omgången fick på nytt försöka ta sig an den stora och tuffa laghoppningen på Strömsholms kuperade gräsbana. Återigen blev det många nedslag väl utspritt över banan.

En ryttare i varje lag red på 1.30-höjd och här fick vi se Strömsholms Ridsportförenings Carolina Määttä som enda ryttare rida dubbelt felfritt. När hindren höjdes till 1.40 satte ytterligare fem ryttare en andra felfri runda; Sissela Smith, Åby, Mikaela Gustaphson, Strömsholm, Robin Ingvarsson, Varberg, Jennifer Jonsson, Dagstorp och Stephanie Holmén, Österlen.

– En väldigt bra bana med lagom utslag, menade segrarna från Åby samstämmigt efter vinsten.

Vinnarlaget Åby Ridklubb, från vänster Marcus Westergren, lagledare Jonas Rinné, Andrea Falk, Sissela Smith och Cornelia Rylén. Foto: Roland Thunholm
Vinnarlaget Åby Ridklubb, från vänster Marcus Westergren, lagledare Jonas Rinné, Andrea Falk, Sissela Smith och Cornelia Rylén. Foto: Roland Thunholm

Andra omgången blev väldigt jämn och Strömsholm utmanade Åby om segern i semifinalen. Marcus Westergen hade råd med ett nedslag – men inte mer, för att hålla hemmalaget bakom sig. Det blev också en rivning mitt i banan, men sedan var Marcus och Cacao högt över resterande bommar. Åby slutade därmed på åtta fel.

– Jag vet inte riktigt varför, men för övrigt hoppade hästen väldigt bra, tyckte Marcus Westergren som var mer än nöjd med att få en blågul rosett trots fyra fel.

Strömsholm i sin tur hotades av Varberg, som skulle sluta på samma antal fel som Strömsholm – 9 – om Maria Ingvarsson red felfritt. Maria höll nerverna i styr och var felfri, men klarade inte maxtiden och Varberg fick nöja sig med tredjeplatsen på 10 fel.

Dagstorp stannade på elva fel efter en härlig avslutning av Jennifer Jonsson och de tog därmed den fjärde och sista placeringen.

Ytterligare fyra lag tog sig vidare till SM-finalen på Falsterbo och vilka två lag som skulle hamna utanför skiftade ordentligt under sista omgången. Österlen och Skyrup var tidigt säkra på finalbiljetter efter jämna resultat, men för övriga trillade bommarna i rask takt.

Först såg det ut som om Värnamo skulle hamna utanför när Victoria Almgren rev tre hinder, men på grund av mindre lyckade avslutningar för både Billdal och Halland klättrade smålänningarna till sjundeplatsen. Även Runsten hamnade på rätt sida strecket och tog sig vidare till final som åttonde och sista lag.

– Målet var att ta sig till final, men att få vinna över Strömsholm här känns förstås väldigt bra, menade lagledaren Jonas Rinné stolt.

Semifinal, Elitallsvenskan 2017
1) Åby Ridklubb, 8 fel
2) Strömsholms Ridsportförening, 9 fel
3) Varbergs Ridklubb, 10 fel
4) Dagstorpsortens Ryttarförening, 11 fel
5) Österlens Ridklubb, 24 fel
6) Skyrup Country Club Ryttarförening, 26 fel
7) Värnamobygdens Ryttarförening, 40 fel
8) Föreningen Runsten Equestrian, 43 fel
9) Billdals Ridklubb, 48 fel
10) Hallands Equestrians Ridsportförening, 49 fel

Fullständigt slutresultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden