Hoppning
3 februari 2014 12:25

Med RGB i stallgången

Ŗver 70 hoppintresserade svenska uppfödare fick en träff med Rolf-Göran Bengtsson på stallgången hemma i Breitenburg den första februari. Vår svenska hoppstjärna berättade om anläggningens verksamhet och ingen fråga från åhörarna lämnades obesvarad.

Med RGB i stallgången
Rolf-göran Bengtsson på hemmaplan. Kim C Lundin kim@witnet.se

Rolf-Göran Bengtsson må vara skadad och hindrad från att rida men det betyder inte att han är overksam.
– Jag lägger mycket tid på rehabträningen, det tar tid att åka fram och tillbaka men det finns inga genvägar, berättar Rolf-Göran.
– Det tar tid för musklerna att läka och jag måste ge det tid, det är helt nödvändigt.
– Jag är såklart sugen på att tävla, året började ju så bra, Casall kommer att vara i fin form, han vet precis vad det handlar om, skrattar Rolf Göran.

Normalt sett tävlar han runt om i Europa de flesta av årets helger vilket betyder att han är borta från anläggningen onsdag till söndag för det mesta. Den här helgen tog han emot hela gruppen från Hippoessentias resa till Holsteinerförbundets hingstvisning på ett studiebesök i stallet. Där rådde febril aktivitet med hingstar som putsades inför kvällens visning medan beridare och elever tränade i ridhuset under Bo Kristoffersens ledning.

– Vårt stall här på Breitenburg är inte ”fancy” på något sätt men funktionellt, förklarade Rolf-Göran.
– Det krävs dock lite planering för att det ska fungera med uppställningsplatser, spolspilta och solarium, berättade han och gav exempel på hur tajt schemat är.


Bakom dessa dörrar står stjärnhingstarna Quintero, Casall, Quarz och Clarimo, alla med efternamnet Ask.

Hingstarna är uppstallade i en separat avdelning för att tillgodose kravet som EU-station. Beridaren Andreas Erni har sina hästar i en egen stallänga. Anläggningens ägare är ordföranden i det tyska ridsportförbundet Breido Graf zu Rantzau och han har ett antal hästar i en annan del av stallarna.

Rolf-Görans hästskötare sedan 15 år, Celia Rintjes, ilar runt och jobbar med prepareringen av hingstarna.
– Celia är normalt sett ledig på måndagar när jag tävlar och hon jobbar bara med mig ute på tävling, men med skadan har vi båda en annorlunda period förnärvarande, förklarar Rolf-Göran.

Trångt i stallgången runt RGB, alla vill stå närmast och inte missa något.

Besökarna lyssnar andäktigt, en del ställer frågor och andra vill ha avelsråd. Rolf-Göran svarar lika tålmodigt på allt trots att det är en bråttom-bråttom dag med stor hingstvisning och avtackning av Quintero Ask på kvällen.

Någon vill veta vad han anser om stilhoppning och Rolf-Göran skrattar lite, han är väl medveten om hur brännbart ämnet blivit i Sverige.
– Jag lärde mig en del om stilhoppning under mina år i Holland där vi sysslade med hästförsäljning. Det ska se snyggt och prydligt ut när du rider, men du ska också ha skolat hästen så att den är lätt för andra att rida. På det sättet blir hästarna mer intressanta för fler köpare. Dessutom så handlar det om att rida bra för hästarnas skull, för att de ska hålla längre, att inte slita ut dem i onödan med dålig ridning och bryska hjälper. God ridning är mer effektivt på banan helt enkelt. Så jag är för av den enkla anledningen att det ger bättre hållbarhet på hästarna och det är viktigt, konkluderar han.

I ridhuset pågår träning för flera ryttare varav en del svenskar, såsom Carl-Walther Fox som arbetar som beridare.

Bo Kristoffersens röst ljuder till de sex ekipagen som enkelt samsas i halva ridhuset när den stora gruppen kommer in.
– Just nu är det ganska få som rider här, vi brukar vara tio till elva ibland och det fungerar, säger Rolf-Göran. Det är nyttigt för hästarna och ryttarna, så slutar du rida och titta ner i nacken på hästen, skrattar han.


Det fyller en del med 76 personer som åskådare.

Besöket avslutas med en tur till hingststallet och trängseln framför en viss box blir rejäl. Alla vill fotografera Casall och Rolf-Göran, båda tar uppståndelsen med upphöjt lugn. Casall tuggar vidar på sin halm och hans ryttare fortsätter att svara på frågor som aldrig tycks ta slut.

Bilden är tagen på klassiskt paparazzivis, en arm upp i luften och tryck av i blindo.

När alla fått sin Casallbild är det nästa fotosession som sätter igång, en lång rad står på kö för att fotograferas tillsammans med Rolf-Göran. Det går också bra, alla som vill får sin bild och ett minne för livet.

Besöket går mot sitt slut och den stora bussen är framkörd för att ta hingstarna den knappa timmens körväg till Neumünster. Där får gruppen se vår svenska toppryttare ta emot Fritz Thiedemann-priset at Holsteinerförbundet inför fullsatta läktare och hyllas med en stående ovation.


Hästlastbilen på väg ut på en kortare tur än vanligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden