Hoppning
29 juni 2014 12:23

Första SM-guldet till Jennifer

Jennifer Jonsson höll hela vägen fram till SM-guld i hoppning för juniorer med Chicago J. Ekipaget från Helsingborgs FRK blev därmed först till guld vid mästerskapet i Falun.

Första SM-guldet till Jennifer
Med guldmedaljen i högsta hugg red Jennifer Jonsson ärevarv med Chicago J. Roland Thunholm

Mycket regn förändrade förutsättningarna och medförde att de ryttare som låg tvåa, trea, fyra och femma inför finalen avstod söndagens 1,40-final. Totalt blev det endast sex i stället för kvalade 16 finalryttare.

Med Jennifer Jonsson i ledning som ensam felfri blev det närmast raka motorvägen fram till guldet eftersom det närmast följande ekipaget bar på nio fel. När det var dags för Jennifer att avsluta klassen hade hennes försprång ökat bra mycket mer, då den aktuella ledaren hade dragit på sig hela 21 fel.

– Jag hade mycket fel tillgodo så det var inte så mycket press. Det var lite synd att de som var precis bakom strök sig. Jag förstår hur de tänker, vi skulle göra likadant först men sen kom Henrik Lannér och sa att han tyckte att jag skulle rida, berättar Jennifer Jonsson.

Detta guldläge förvaltade Jennifer och Chicago J (val f -00 e Cardento-Magini, uppf Jovial AB) på bästa tänkbara sätt. Det blev visserligen en rivning på det allra sista hindret men vad gjorde det. Absolut inget mer än att Jennifer inte lyckades hålla nollan hela mästerskapet.

Det blev sedan en känslosam prisutdelning där Jennifer hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det är mitt första guld. Första och kanske sista så det känns fantastiskt roligt. Jag är så glad att få göra det med den hästen för vi är ett team. I fredags var min första felfria 1,40 sedan 2012 så jag började gråta redan då. Det var skönt att få vara felfri, säger Jennifer.

Silvret gick till Emma Willgård som såg en medaljöppning när flera av toppekipagen strök sig. 

– Jag låg sexa inför finalen. Mitt mål var att kvala hit. Sen när jag väl kom hit var det att rida finalen. I dag trodde jag inte att jennifer skulle rida och då såg jag en möjlighet till medalj. Men sen fick jag lägga guldet på hyllan när hon ändå startade, berättar Emma Willgård som gjorde sin femte 1,40-hoppning i finalen.

Även bronsmedaljören Hilda Öhman gjorde sin femte start på denna höjd. Tillsammans med Corradina, en häst hon haft i ett halvår, blev det en felfri runda på torsdagen och sedan en runda med 13 fel på fredagen.

– Jag fick nog lite press på mig. Jag ville så mycket i fredags men jag tror att jag säkrade lite för mycket i början och sen la jag upp för högt tempo när jag fått mitt första nedslag. I dag red jag utan press så det är kanske därför det gick bättre. Det känns såklart jättebra att få ta ett brons, säger Hilda Öhman.

Enligt de startande juniorerna var underlaget bättre än de först trott. 

– Jag tyckte att jag fick lika mycket luft i sprången som jag brukar få. Han halkade inte i svängarna men det var såklart plaskigt. Nu vågar nog banbyggaren sätta upp banan lite mer än vad han gjorde för oss. Vi får hålla vädergudarna på rätt sida så att de håller regnet borta, säger Jennifer Jonsson.

Resultat

Jörgen Ottosson/Lotten Engbom

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden