Sverige
31 augusti 2022 18:40
Ridsportplus

Anmälan om ”extremt inspänd” unghäst ogillas av DIN

Beslut i DINEn dressyrdomare har anmälts för otillåten hantering av häst. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd har nu fattat beslut om att ogilla anmälan, då domaren ”varken erkänt eller förnekat gärningen”.

Anmälan om ”extremt inspänd” unghäst ogillas av DIN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dressyrdomaren tillika överdomaren anmäldes efter att anmälaren sett en film som dressyrdomaren hade lagt upp på Facebook. Filmen visade en 3-årig häst som reds för första gången. ”Hästen är så extremt inspänd” att anmälaren ”förvånas över att hästen överhuvudtaget gick framåt”, står det att läsa i anmälan.

Enligt utredningen av ärendet ska en av anmälarens vänner ha konfronterat dressyrdomaren som då ska ha sagt att hen ”stod för filmen och att det bara rört sig om en kort stund”. Anmälaren lyckades inte kopiera filmen men tog en skärmdump som åberopades som bevisning.

Började ”tonårsdumma sig”

Dressyrdomaren har i utredningen svarat att hen har lång erfarenhet av att rida in hästar tillsammans med den person som också fanns med när hästen filmades. Hästen ska enligt dressyrdomaren ha varit ”på tårna” vid tillfället, och longerades utan inspänningar så den fick ”bocka av sig”.

Hästen var ”fjantig, hoppig och dryg” och reste sig vid ett par tillfällen. Men eftersom dressyrdomaren hade åkt sju mil för att hjälpa den andra personen upp i sadeln fortsatte proceduren. När den sistnämnda försökte ta sig upp i sadeln började hästen ”tonårsdumma sig” och slå med frambenen, reste sig och var ”allmänt småelak”. Dressyrdomaren ska då ha blivit arg och rädd och gick till sin bil och letade fram en trasig inspänningstygel som tejpades med eltejp. På yttersidan användes sedan tygel och gummiband.

”Hästen hade möjlighet att dra sig fri. Hästen accepterade det hela och ingen kom till skada”, står det vidare att läsa i utredningen. Dressyrdomaren tror att hästen bara gav upp och uppger att hästen idag rids utan problem.

Skärmdump räcker inte

Med hänsyn till vad som har framkommit i utredningen har disciplinnämnden fattat beslut om att ogilla anmälan. Detta eftersom dressyrdomaren, ”så som det får uppfattas”, varken erkänt eller förnekat gärningen. ”Disciplinnämnden har därför att betrakta den anmälde som oskyldig till annat bevisats enligt den s k oskyldighetspresumtionen.”

DIN framhåller att det inte finns någon rörlig film och att det med hjälp av skärmdumpen inte går att avgöra hur hårt hästen har spänts in.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden