Avel
16 juni 19:40
Ridsportplus

Agnes Mårs: ”Hästen ska ha rosa glasögon på sig”

Frisk fläktBusiness är viktigt för ekonomutbildade Agnes Mårs, som är nyinvald i SWB:s styrelse. Men mest brinner hon för snälla hästar.

Agnes Mårs: ”Hästen ska ha rosa glasögon på sig”
Agnes Mårs drömmer om att hitta receptet för att tjäna pengar på uppfödning. Här med det dräktiga stoet Madonna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hon har varit engagerad i SWB Mälardalen i elva år, och arbetar nu även i den centrala styrelsen för SWB. En av Agnes Mårs tidigaste uppfödningar är Mae Freeman (SWB val f -18 e Fürstenball u Varenza (F. 2) e Jazz, uppf och äg Hällens Gård) som placerade sig i Breedersfinalen som 5-åring i höstas.

  Jag lurade in mina föräldrar och sa att vi kunde tjäna pengar på mina första hästar.

  Varför började du med avel? 
  – När jag var nio år hade jag en katt som hela tiden fick ungar och jag gjorde business av det. På den tiden kostade katter typ en krona per tass, men jag tog fina bilder och satte in annonser i dagstidningen där kattungarna kostade 500 kronor styck – och de sålde som smör. 

  Uppsala Agnes Mårs Med Madonna. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
  Agnes Mårs är ny i SWB:s styrelse. Foto: Roland Thunholm

  Går det lika bra med hästförsäljningen? 
  – Jag lurade in mina föräldrar och sa att vi kunde tjäna pengar på mina första hästar, men de har fortfarande inte sett kickback på den investeringen. Min dröm är att det ska gå att tjäna pengar på uppfödning, jag vill hitta receptet på det. 

  – Uppfödare är Sveriges största sponsorer av hästsporten. Om du har tur och allt går supersmidigt kanske du får fem kronor i timmen för arbetet du lägger ner, får du lite strul med till exempel benkorrigering, då kostar det pengar att föda upp.

  Har du hittat något recept? 
  – Ja, att till exempel vända sig till USA. Efter unghästtest sålde jag en klass 1-häst som var inriden och välutbildad för 400 000 kronor. Jag hade fått halva priset i Sverige. 

  Vad krävs för att sälja i USA?
  – Hästarna ska vara snälla, ryttarna vill inte ramla av. Jag försöker alltid avla fram snälla och ridbara hästar, och med det menar jag att hästen ska vara intresserad av att samarbeta, den ska ha rosa glasögon på sig, den ska vilja tolka rätt. Eftersom jag försöker hålla ner kostnaderna genom att rida in hästarna själv sparar det tid om hästen är enkel att jobba med. 

  Fakta

  Agnes Mårs

  Aktuell: Nyinvald i SWB:s styrelse.

  Gör: Driver rehabstall. Aktiv ryttare.

  Bor: På familjens gård, Hällens gård, i Uppsala, med hundar, katter, höns och hästar.

  Ålder: 34 år. 

  På min bucket list: Att föda upp en premierad hingst. 

  Gör på fritiden: Vi skämtar om att jag jobbar med hästar och har projektledning som hobby, de flesta gör tvärt om. SWB Mälardalens sociala medier är min hobby. Och jag tycker om att lära mig nya saker, jag googlar hundra gånger om dagen och älskar att gå kurser, allt från vinprovningar till föreläsningar om hästforskning. 

  Expandera

  Vill inte alla föda upp snälla hästar? 
  – Jo, men om man inte rider längre kanske man glömt hur det är att sitta på en häst som inte är snäll och samarbetsvillig, utan kanske prioriterar andra egenskaper. 

  Ja, sådana uppfödare kanske inte ridit dagens ofta känsliga hästar?
  – Nej, kanske inte. Dagens hästar är på många sätt lättare att utbilda, men snappar också upp mindre signaler vilket kan upplevas som explosivt. 

  Men – hur vet du att hästen blir snäll?
  – Det vet man ju inte, men jag har snälla och ridbara ston och har betäckt med hingstar som har rykte om att vara snälla, som Fürstenball och Vitalis. De som fötts hos mig har varit enkla att rida in och utbilda.

  Vad säger du om att färre gör ridprov? 
  – Jag är splittrad. På ett sätt är det bra att vi inte stressar fram med våra unga hästar, på ett sätt är det ju ridproven som visar hästens ridbarhet och inställning till arbete. Jag är inte oroligt på kort sikt, men på lång sikt finns en del oro. Men marknaden kommer väl att sortera ut det här, det är ju inte utställningsdjur vi håller på med, hästarna måste vara ridbara. 

  – En fördel är att uppfödare kan spara pengar, de slipper lägga 60 000 kronor på inridning och köparen får ta kostnaden i stället. Visningsdagen blir kortare. 

  Vad vill du tillföra i SWB:s styrelse?
  – Jag är aktiv inom ridsporten, och det hjälper mig att få en känsla för vad som är viktigt och vad man som avelsförening behöver fokusera på. Jag har ett brett nätverk och diskuterar gärna med både vänner och bekanta, eller obekanta som inte sällan ringer och vill diskutera. Det ger en inblick i vad folk vill ha – ibland är det inte alls vad man tror.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 10/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden