Sportnytt
14 oktober 2024 16:55

Åldrande funktionärer inget akut problem

UtrettEtt stort antal domare i dressyr och hoppning är 60 år och äldre, och andelen funktionärer under 30 år är inte stor. Men det betraktas inte som något akut problem.
Det kom fram när Svenska Ridsportförbundet lämnade rapporter vid helgens Ridsportforum.

Åldrande funktionärer inget akut problem
Det är en förhållandevis hög medelålder på de officiella tävlingsfunktionärerna. (Genrebild) Foto: Kim C Lundin

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

I helgen var förtroendevalda och anställda inom Svenska Ridsportförbundet samlade till Ridsportforum i Malmö. En av punkterna på programmet handlade om hur Ridsportförbundet har arbetat vidare med de motioner som bifölls vid stämman förra året.

Flera distrikt hade skrivit motioner om bristen på officiella funktionärer som domare, överdomare och banbyggare. Nu har förbundet kartlagt situationen inom dressyr och hoppning, de två största grenarna.

Verksamma domare som passerat 80-årsstrecket

Inom både dressyr och hoppning finns det verksamma domare och banbyggare som har passerat 80-årsstrecket. Bland de dressyrdomare som har rätt att döma Int I och högre finns det en som är yngre än 50 år, medan den stora gruppen är mellan 60 och 79 år.

Inom hoppning är åldersstrukturen liknande när det gäller A-domare och överdomare. Det finns en påfyllnad av yngre funktionärer, men de unga har än så länge generellt lägre behörigheter.

– Den stora åldersgruppen funktionärer är mellan 50 och 59 år. Vi hittar yngre funktionärer på lägre nivåer och äldre på högre nivåer, sade Matilda Fagerlind, utbildningskoordinator på förbundets sportavdelning.

På frågan: ”Har vi funktionärsbrist?” är svaret ett tydligt nja.

Förbundet har även granskat antalet dagar som de olika funktionärerna tjänstgjort, liksom huruvida de gått repetitionsutbildningarna.

– På frågan ”Har vi funktionärsbrist?” är svaret ett tydligt nja, sade Per Willén från förbundsstyrelsen som var med och redovisade arbetet med motionen.

Utredningen visade på vissa geografiska problem, och därmed landade det hela i en uppmaning till distrikten att vara uppmärksamma på utvecklingen. Dessutom är det önskvärt att utbildningar förläggs i de områden där det är brist på en viss typ av funktionärer.
– Vi får följa återväxten och agera utifrån det, sade Per Willén.

Tummen ner för reseutjämningsbidrag

En motion från Norrbottens Ridsportförbund om att göra Sverige rundare genom att betala ut reseutjämningsbidrag till tävlingsfunktionärer kommer inte att bli verklighet. Norrbotten argumenterade på stämman kring det orättvisa i att klubbar i norr får betala mycket i reseersättning till både funktionärer och veterinärer, eftersom resorna är långa.

SvRF har utrett frågan och kommit fram till att det skulle krävas alldeles för mycket administration för ett sådant bidrag, och att det dessutom skulle ta pengar från annan verksamhet.

– Jag vill också rikta ett tack till Eiie Mikaelsson som skrev motionen, och som inte längre finns hos oss, sade Camilla Hagman från förbundsstyrelsen.
– Envis som få har han verkat för att göra Sverige rundare. Förlåt Eiie, men det är inget vi kan genomföra, sade hon.

Inte nöjd med transparensen

Ytterligare ett förslag som utretts handlade om transparens. Bland annat Hallands Ridsportförbund föreslog till stämman att förbundsstyrelsens protokoll skulle publiceras på hemsidan, men stämmobeslutet blev att en summering skulle läggas ut på webben efter varje möte.

Detta har också skett.

– Det är jättebra att vi fick igenom en del men vi tycker fortfarande att protokollen kan läggas ut och att känsliga frågor hanteras i bilagor. Kommunikation är oerhört viktig för att vi ska bli ett förbund, och det måste också vara en kommunikation som går att förstå, och där är vi inte riktigt i dag, sade Thomas Magnusson, ordförande i Hallands Ridsportförbund.

– Transparens är viktig, men vi kan inte publicera uppgifter som gäller personer eller ekonomiska förhållanden. En styrelse har ett ansvar att inte lämna ifrån sig för mycket information, sade Camilla Sjölund Lundevall i förbundsstyrelsen.
– Men vi tar till oss det du säger och överväga om vi kan lägga ut mer. Vi gör vad vi kan för att utveckla vår kommunikation, med respekt för uppgiften, fortsatte hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym