Blogg
11 februari 2017 12:10

Äldst kommer först

Nu är det dags för Ridsports bruksprovsbloggare Gustaf Johansson att presentera hingstarna han ska visa i år. Först ut är 5-årige Star Quality GJ - en kolsvart hingst där Gustaf fastnade för hingstens mor redan under tonåren.

Nu är det dags att presentera första hingsten och det blir Star Quality GJ (blup)! Tänkte att han har ju blivit hela fem år och därför kändes det lämpligt att börja med honom. Men vägen från en idé om att betäcka ett visst sto med en viss hingst till en färdig 5-årig bruksprovshingst är ju ganska lång tänkte därför berätta lite vad som var tanken och arbetet bakom.


Star Quality GJ. Foto: Nathalie Norgren.

Hans härstamning lyder Bretton Woods-Master-Chapman-Ganesco-Sweet Mahrhu xx-Herzog-Fokker från stofamilj 23. Hans mamma Machabe träffade jag år 2000 när jag för första gången besökte Starbydressyrstall. Jag kommer ihåg att mitt intryck av henne var att jag tyckte att hon var en fantastiskt vacker häst, kolsvart utan tecken med mycket nacke – nästan lite arablikt huvud och med extremt tjock man och svans så gav hon ett väldigt pampigt intryck trots sina endast 162 cm i mankhöjd.

Hon hade då vid sin sida som 4-åring ett stort svart hingstföl efter De Niro. Jag har alltid varit väldigt svag för svarta hästar så det var i och för sig inte jättekonstigt att jag föll pladask! Jag var då endast 15 år och var iväg på min första praktik. Efter praktiken (som var mer än lyckad), slutade i alla fall med att jag fick möjligheten att flytta ner och börja jobba på Starbydressyrstall, ett ställe som jag stannade på under närmare bestämt åtta års tid. Under denna tid väcktes mitt enorma intresse för avel.

Perioden på Starby lärde jag att känna Machabe väldigt väl och red mycket på henne (mellan hennes fölningar). Hon var en fantastisk ridhäst med väldigt mycket bakbensaktivitet i både trav och galopp, otroligt elegant och alltid väldigt positiv till arbete (trots att hon oftast hade en skrikande fölunge i stallet). Jag fick även möjlighet att rida på hennes mamma Nike (e Chapman) som var väldigt lik sin dotter men storleken större (170 cm), även hon kolsvart utan tecken.

Åren gick och jag kunde följa Machabes avkommor på nära håll då vi handskades och utbildade dem efterhand. Alla var väldigt lika varandra: Stora, snygga, svarta, eleganta men med väldigt mycket mekanik i sina gångarter. Mormor till Machabe var den godkända hingsten Bellinis helsyster Ghazzi (därav namnet Machabe = Master-Chapman-Bellini). Därifrån kom både färgen och den vackra exteriören, gummit i kroppen och anlaget för ”piaff o passage”. Master och Chapman är två hingstar som båda har presterat väl i internationell Grand Prix.

År 2008 bestämde jag mig för att flytta hem och starta egen verksamhet med mycket kött på benen och fortfarande ett brinnade intresse för avel (det är som en drog, har du en gång börjat kan du aldrig sluta) och med massa egna idéer som jag ville förverkliga. Hade ju lärt mig på dessa år vikten av riktigt bra ston och stostammar på grund av att jag hade sett och upplevt det själv, att har du riktigt bra ston, ja, då är avel inte så svårt så länge du förvaltar dem väl! Jag tycker att vi har många riktigt fina ston i Sverige men tyvärr ser man allt för ofta att folk sönderavlar dem med utländskt skit utan någon som helst tanke på resultatet. Vill poängtera att jag absolut inte är emot att använda utländska hingstar vilket jag själv gör ofta och det är nödvändigt för att bevara och förbättra våra svenska hästar, men för guds skull använd första sorteringen och inte andra. 😉

Därför började jag nu att införskaffa riktigt bra helsvenska ston som höll måttet i mina ögon för att kunna börja att experimentera med mina ideer i mitt alldeles egna avelsarbete. 2011 fick jag förfrågan om jag ville köpa Machabe, och trots att hon var allt annat än gratis behövde jag inte tveka speciellt länge! Ett beslut som jag absolut inte har ångrat en sekund! Men då kom jag till den stora frågan som jag tror att dem flesta uppfödare brottas med: Vilken hingst ska jag välja? Jag hade några grundkriterier bland annat att jag ville behålla den svarta färgen (kan låta konstigt men alla ni som har haft en dröm om svarta hästar förstår mig säkert).

Jag ville även få upp storleken trots att jag vet att det finns stort bakåt i stammen ville jag inte riskera att att bli ponnyuppfödare! Kollade runt en del och till slut föll valet på Bretton Woods. Han hade storleken, den rätta färgen och i min smak, tre riktigt bra gångarter dessutom visste jag ju sedan tidigare att Machabe passade väldigt bra ihop med De Niro vilket han hade i andra led.

Det enda riktigt stora frågetecknet var egentligen att han hade OCD! Vilket jag absolut inte vill ha på mina avkommor. Men då Machabe redan hade sju avkommor och ALLA var rena på röntgen tänkte jag att det var värt att prova (både Bretton Woods pappa Johnsson och hans morfar De Niro är ju även de fria på röntgen).

Efter elva månader var det dags för Star Quality GJ att se dagens ljus, och jag kommer ihåg att jag var så nöjd! Stor, snygg, svart och otroligt elegant med en väldigt uppseendeväckande bläs kom han till världen. Hade flertalet personer som besökte stallet som var fullständigt övertygade om att han skulle bli skimmel då hans bläs är stickelhårig, jag fick nog minst hundra gånger den sommaren förklara att för att ett föl ska bli skimmel krävs det att minst EN förälder är skimmel.

Han växte på sig men var hela tiden otroligt ädel och elegant. Jag visade honom på fölmönstring där han fick fina poäng bland annat betyget nio för både typ och huvud, hals och bål. Efter fölperioden fick han samma omvårdnad som mina andra unghästar: bete med jämnåriga kamrater och lösdrift. Jag hanterar mina unghästar ganska så sparsamt (tidsbrist) utan tycker det är viktigare att de blir fostrade av andra hästar och får mycket utevistelse, rätt foder med mera för att kunna växa upp till sunda hållbara individer.


Star Quality GJ som 2-åring.

På hösten som 2-åring sålde jag honom till mina goda vänner Martin Georgou och Elise Fredriksson där han fick smeknamnet ”Stig”. Anledningen till att jag sålde honom var kort och gott att jag är av insikten att allt är till salu till rätt pris och denna gång fick jag ett riktigt bra erbjudande och jag är väldigt glad att just de köpte honom för där vet jag att han kommer att bli matchad på bästa sätt.

De valde att visa honom på bruksproven redan som 3-åring och han fick jättegoda omdömen exteriört. Tyvärr var han inte riktigt färdig för ridprovet vilket är förklarligt då han ej ens var tre år fyllda (det är väldigt tufft för dem). Efter bruksprovet så har de lagt ned ett otroligt bra arbete på honom och just nu står han i träning hos Rebecca Mauleon. Jag har fått lite korta videosnuttar på honom och kan bara säga WOW! Vilken häst! Martin har lovat att hålla mig uppdaterad så jag kan vidarebefodra hans utveckling och förberedelser till er.

Jag hoppas att han klarar nålsögat då jag tror att med han exeptionella typ och starka möderne har mycket att tillföra aveln. Jag har själv två stycken ston som jag misstänker att han kommer att passa utmärkt på. Här hemma på gården blev vi tyvärr tvungna att ta bort Machabe för en vecka sedan efter ett trauma, vid 21 års ålder. Men jag har fortfarande kvar tre stycken avkommor efter henne vilket jag är otroligt tacksam över. Två stycken hingstar: en efter Sezuan som är helt magisk, och en fjolårsfölunge efter Fairway som rör sig som en dröm. Men jag är tyvärr lite besviken på den då den blev hennes enda ej svarta avkomma, utan han blev svartbrun istället. Och så ett kolsvart Totilas-sto som jag hoppas ska föra stostammen vidare i många generationer framåt.

Nej nu är det mitt i natten och imorgon ska vi ha domarkurs här på gården så jag får krypa till sängs nu så jag kan se lite ordentlig ut imorgon.

Nästa inlägg blir om Americano GJ.

Ha det bäst
/Gustaf

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden