Hoppning
19 juni 14:35
Ridsportplus

Alex Cullborn Hastings: ”Ridsporten handlar om att ge och få”

På gångSom 16-åring sommarjobbade han hos Marcus Ehning och nu, som 19-åring, rider han hos Rolf-Göran Bengtsson. Alex Cullborn Hastings satsar helhjärtat på ryttarkarriären.

Alex Cullborn Hastings: ”Ridsporten handlar om att ge och få”
Från skogsturer på 4H-gården till jobb hos Rolf-Göran Bengtsson. Karriären har sett lite annorlunda ut för Alex Cullborn Hastings. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Alex Cullborn Hastings tog studenten förra sommaren fanns det ingen tvekan om vad han skulle göra härnäst. Flyttlasset gick direkt ner till Rolf-Göran och Evi Bengtsson. Att han hamnade där, blott 19 år gammal, tackar han sina tränare Anna Nilsson och Maria Gretzer för.

  – De hjälpte mig komma hit första gången julen 2022. Jag trivdes jättebra och när det var dags att åka hem frågade Evi om jag inte ville komma tillbaka, berättar Alex, som tveklöst tackade  ja. Här har han hittat drömjobbet.

  Fakta

  Alex Cullborn Hastings

  Ålder: 19 år.

  Bor: Itzehoe, Tyskland.

  Familj: Mamma Petra, pappa Paul och storebror Theo, 21.

  Häst: Magi, 8-årigt sto efter Corpral.

  Aktuell med: Jobbar som beridare hos Rolf-Göran och Evi Bengtsson.

  Inspireras av: Evi ger mig otroligt mycket, jag har väldigt mycket respekt för henne som ryttare. Rolf-Göran, Maria Gretzer och Marcus Ehning. Att se alla de här personerna jobba har verkligen format mig som ryttare. 

  Mål: Drömmen är att rida på de stora banorna.

  Expandera

  – Jag lär mig jättemycket om korrekt ridning. Både Rolf och Evi har en gedigen grundutbildning och genom dem lär jag mig att vi inte bara behöver disciplinen och viljan utan också kunskapen att faktiskt göra saker på rätt sätt. 

  Grunderna behövs

  Alex konstaterar att många pratar om grundridning. Men det inte är förrän nu, när han får se en elitsatsning på nära håll, som han kan konstatera att grunderna verkligen är nyckeln till framgång. 

  – Rolfs styrka ligger i att han gör de där enkla sakerna så otroligt bra. Där jag är i karriären just nu är det här helt perfekt. 

  4H och ridskola

   Alex växte upp i Stockholm och började rida på en 4H-gård. Där var det knappast tal om att slipa på detaljerna, Alex tyckte mest om att rida rätt ut i skogen och busa med hästarna. 

  – Min mamma är hästintresserad och fixade så att vi fick rida varje fredag. Jag tror det var nyttigt att rida ut så mycket. Jag fick lite balansträning och fick öva på att rida framåt. Ridningen var inte så komplicerad och för mig som kille tror jag det var rätt bra. Jag hade inte intresset för att stå och knoppa en timme.

  När familjen flyttade till Skåne började Alex på ridskola och lite senare fick han sin första egna ponny. Som 13-åring fick han så ta över Anna Nilssons pensionerade mästerskapshäst Luron, som kom att bli en ovärderlig läromästare.

  – Han var för gammal för att hoppa men det var så nyttigt för mig att få rida dressyr på en så välutbildad häst så tidigt i livet.

  _dsc9591
  Som 16-åring fick Alex Cullborn Hastings chansen att jobba hos Marcus Ehning en sommar. Foto: Natalie Lindholm

  Utlandsjobb

   Som 16-åring fick Alex chansen att jobba hos Marcus Ehning en sommar. Han jobbade varje dag och red inte så mycket men tycker att han inte kunde fått en bättre upplevelse.

  – Hade jag bett om en dag ledig hade jag fått det, men jag ville lära mig så mycket som möjligt och visste att om jag jobbar hårt kommer jag också få mycket tillbaka.

  – Jag fick följa med på några tävlingar och se sporten på nära håll. Marcus är en otrolig ryttare, att få se hur han utbildar sina hästar var fantastiskt. Han kan verkligen producera hästar.

   Så här i efterhand uppskattar Alex kunskapen han fått med sig från sina tränare: nyckeln till framgång ligger i hårt arbete. 

  – Ridsporten handlar mycket om att ge och få. Kan jag skapa ett värde för någon så kan jag också få något tillbaka.

  Tre frågor till Alex Cullborn Hastings

  1 Vad krävs för att jobba hos en elitryttare?
  – Du måste  inte ha ridit de största klasserna, men du måste kunna rida bra markarbete. Inte vara bäst nu – men vara bäst på att utvecklas. 

  2 Hur är du som ryttare?
  – Jag har inte ridit många större tävlingar, upp till 1,35 bara, men min styrka har alltid legat i markarbetet. Jag har haft dedikerade tränare som hjälpt mig. Det det som driver mig är att utveckla min ridning så att jag kan rida korrekt, då kan vi producera hästar som blir riktigt bra. 

  3 Dina tre ledord?
  – Ödmjuk, nyfiken och nördig. Det är viktigt att vara ödmjuk inför hur lite man kan och att det alltid är upp till mig att förbättra hästen. Det är alltid mitt ansvar om det inte går bra, aldrig hästens. 

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 9/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden