Sverige
17 juni 06:59

Alex kom till Sverige 2013 – nu red han felfritt i debuten

Alex har bara varit i Sverige i 3,5 år. I höstas klappade han en häst för första gången och i våras tog han grönt kort – nu har han satt sin första felfria runda på debuttävlingen.

Alex kom till Sverige 2013 – nu red han felfritt i debuten
Alex, här hemma på gården, ägnar det mesta av sin tid åt hästar.

Av olika skäl får media inte publicera ”Alex” riktiga namn eller bild som visar hans ansikte. Vi får inte heller prata direkt med honom och därför berättar Anna hans historia. Ridsport hoppas att kunna återkomma i framtiden med ett riktigt reportage om ”Alex”, då med både namn och bild.

 
– Det är bara helt fantastiskt. Som en saga.
Så säger Anna Spencer, hopptränare och biträdande ridskolechef, om historien om Alex. Hon berättar om hur 15-åringen, som kom till Sverige 2013, flyttade hem till hennes familj en fredag i september 2016. Han hade aldrig klappat en häst, men lovade sig själv att våga göra det innan dagen var slut.

– Och det gjorde han. Efter två dagar satt han upp för första gången och det var magiskt. Han red lätt i traven som ingenting – han är som född på hästryggen, säger Anna.

Lätt som en fjäder
Hon berättar hur den biffiga tonåringen blev lätt som en fjäder i sadeln och överraskade med sin känsla. Snart började han rida på ridskolan där Anna arbetar och det dröjde inte länge innan han hoppade på klubbtävlingar med bara några få lektioner bakom sig.

– Han är riktigt, riktigt talangfull. Det är inte bara jag som tycker det, många andra håller med. Han är verkligen lovande och har hittat något han älskar.


Efter några gånger i sadeln började Alex med favoritgrenen hoppning. Foto: Privat

Lyckades med Grönt kort
Nu har Alex precis gått ut sjuan. Han lärde sig skriva sitt namn först som 11-åring, men han pratar flytande svenska efter bara några år i landet. Att läsa och skriva kan vara klurigt, och det var tufft för Alex när han vill ta Grönt kort för några månader sedan.

Till sist gick det vägen och nyligen var det dags för en efterlängtad lokal tävlingsdebut. Först blev det nio fel i LC, men i nästa klass kom fullträffen med dubbelt felfritt på en av ridskolan ponnyer.

– Han var så otroligt glad, och alla vi andra också. Men att rida felfritt för honom var nog inte det viktigaste. Även när han kom ut efter rundan som inte var felfri strålade han med hela ansiktet och sa att ponnyn var bäst i världen.

Rider i hoppgrupp
Nu rider Alex vidare i två specialgrupper på ridskolan, varav en är en ren hoppgrupp. Hemma på gården rider han och pysslar med Annas 19-åriga varmblod.

– Jag har sagt att om han någon gång vill ha en egen ponny måste han visa att han kan ta hand om en häst ordentligt och det gör han verkligen. Jag hoppas att han ska kunna få en egen häst så småningom – med tanke på hur långt han har nått på några månader finns ingen gräns för hur bra han skulle kunna bli som ryttare.

Alex är populär såväl i familjen som hos alla på ridskolan. Anna skojar om att han må se hård och biffig ut, men berättar att det under ytan döljer sig en ödmjuk ung man. Ständigt hjälpsam, glad och med ett hjärta av guld som klappar extra hårt för hästarna.

– Ridningen betyder allt för honom, det säger han ofta. Det har gett honom ett helt annat liv än det han hade innan han kom till oss i september.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar