Hästägartips
18 juni 2024 11:48
Ridsportplus

Allt du vill veta om att köpa fyrhjuling

HästkrafterSugen på en fyrhjuling till hästgården? Här ger experten sina bästa råd inför köpet, som hur du avgör hur stark motor som behövs och om det är viktigt med servostyrning.

Allt du vill veta om att köpa fyrhjuling
Utgå ifrån det tyngsta jobbet som ska göras när du väljer fyrhjuling – för en hästgård handlar det ofta om att man behöver 40 - 50 hästkrafter. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tillhör du de som stretar på med hjälp av människokrafter i stället för hästkrafter i form av fordon? Det är nog ingen vild gissning att du i så fall drömt om en fyrhjuling, som kan klara av många av gårdens sysslor. Men i en djungel av märken – det finns runt tio i Sverige – är det inte lätt att veta vad som krävs. En som jobbar med fyrhjulingar är David Skågeby, som lägger ribban: 

    – Välj antal hästkrafter utifrån det tyngsta du ska göra, vilket brukar vara att harva och dra slaghack. Då krävs en fyrhjuling med 40–50 hästar, och de lätta sysslorna kan du göra med den också, säger han. 

    En annan sak att titta på är om fyrhjulingen har servostyrning. 

    – Särskilt om du ska harva. Man orkar kanske svänga en gång, men om du ska köra runt 40–50 varv och sedan ska mocka… Du kommer att få stora armar! Vi brukar säga att man ska spara krafterna till det som måste göras manuellt, säger David Skågeby. 

    Fakta

    Körkort

    Reglerna är snåriga kring körkort. Ett råd är att kontakta den lokala polisstationen för att höra vad som gäller där du kör. 

    Det finns olika klassificeringar för fyrhjulingar som kan mäkta med jobbet på en hästgård: 

    • Traktor A: En variant som får köras på mopedkort. Får gå max 40 km i timmen på allmän väg. Kan vara bra om det finns en tonåring på gården som vill hjälpa till. 
    • Traktor B: Kräver bilkörkort. Får framföras i 50 km i timmen på allmän väg (men går ofta snabbare även om det är olagligt).
    • Terrängregistrerad: För den som tagit sitt körkort efter 2001 krävs det att man tar ett särskilt terrängkörkort. 
    Expandera

    Vad kostar det?

    Prisskillnaden mellan en modell med servo och utan ligger runt 10 000 kronor. Och när vi ändå pratar ekonomi – vad kostar en ny fyrhjuling som orkar harva?

    – Mellan 80 000 och 130 000 kronor. Dyrare märken har ofta en lägre hastighet som man kan köra med lägre växel, och då blir det mindre hoppigt och skakigt. Men när det gäller märken är smaken som baken, säger David Skågeby. 

    Han vill hellre rekommendera att titta på en sak som är central: Var det finns service till ditt nya fordon. 

    – Den ska servas som en bil en gång om året, och om den går sönder och du måste köra långt är det inte så roligt. 

    Olika varianter

    Det finns en rad varianter att ta ställning till. Modellen som ofta kallas touring gör färden bekväm för två personer. 

    – Det går att sitta två i en kort modell också, men då blir det lite mer kärleksfullt, säger David Skågeby. 

    För den som vill slippa hjälmen – för det är hjälmkrav för alla som åker i en fyrhjuling – går det att köpa en modell med båge och säkerhetsbälte. Det går då också att få ett chassi och därmed värme. 

    – Men det är inte så ofta hästmänniskorna köper dem, de kanske har lagt alla pengar på hästar. 

    Svårt att köpa privat

    Ett no-no är att köpa begagnat av en privatperson. Detta eftersom maskinerna slits så olika, och det är svårt att avgöra vilket skick de är i. 

    – Extrem skogskörning tar jättemycket, till skillnad från den som bara skottar sin trottoar, då slits maskinen ingenting. En del saltar sina ridbanor och det förstör maskinen, det kan bli rostigt. Men det är himla svårt att se, tvättar man upp den kanske den ser fin ut. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 9/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym