Sverige
8 oktober 2021 17:54
Ridsportplus

Allt fler sadlar om – så byter du karriär mitt i livet

KarriärSöktrycket på hästutbildningar har blivit allt högre under pandemin. Monica Karlsson är en av dem som sadlat om: hon ville bli ridlärare efter närmare 30 år i vården.
– Jag har inte ångrat mig en minut.

Allt fler sadlar om – så byter du karriär mitt i livet
”När jag fick erbjudandet att bli ridlärare i Götene sa min familj: Äntligen!. De hade sett att jag borde jobba med hästar”, säger Monica Karlsson, som jobbat 30 år i vården. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hovslagare, ridlärare och verksamhetsledare inom häst. Det är några yrken som lockar den som vill byta yrkeskarriär och utbilda sig till ett hästyrke.

    För ett par år sedan bytte Monica Karlsson arbetet som undersköterska inom hemvården till ridlärare på Götene Ryttarklubb i Västergötland.
    − Det gav mig arbetsglädjen tillbaka. Jag hade börjat förlora den, och jag har inte ångrat mig en minut.
    − På många sätt är arbetet här ganska likt vården. Du måste ta ansvar, se människorna och kunna läsa av situationer för att förebygga att det sker olyckor.

    Hovslagare och ridlärare är två brist-yrken inom hästsektorn, och båda dessa utbildningar har en stor andel äldre sökande.
    − Vi har tre tydliga karriärbytare i den pågående i ridlärarkursen SRL I, säger Åsa Steninger, en av lärarna för utbildningen på Strömsholm.
    − Dessa vill byta livsinriktning och det finns gott om ridlärarjobb så det blir nog lätt för dem att hitta jobb.

    200918193_abfa4
    Att arbeta med hästvård på olika sätt lockar många som vill byta yrke.

    Stort åldersspann

    Eleverna på hovslagarutbildningen på Strömsholm har ett åldersspann från 19 till 55 år, berättar Marita Lindberg, utbildningsledare.
    − Majoriteten, om vi bortser från dem med hästutbildningar och hästyrken i bagaget, är från hantverksyrken och
    restaurangbranschen. Det finns även en hel del studerande som tidigare jobbat inom handeln och sjukvården, säger Marita Lindberg.

    Vi hade 52 sökande till de 15 platserna.

    Ulrika Backan

    Monica Karlsson hade gärna satsat på ett hästyrke från början, men hennesmamma sa nej när hon ville välja en sådan inriktning på gymnasiet.
    − Hon har bett om ursäkt för det nu, ler Monica.
    − När jag fick erbjudandet att bli ridlärare i Götene sa min familj: ”Äntligen!”. De hade sett att jag borde jobba med hästar.

    Nu får Monica Karlsson hjälpa unga och äldre ryttare på hästryggen.
    − Jag vill förmedla att ridsport handlar om så mycket mer än att bara rida en timme. Man måste också förstå hur en häst fungerar och reagerar.
    − Jag red själv inte på ridskola som ung, utan gjorde mina erfarenheter på egen hand, i skogen. Jag har stor respekt för ridskoleeleverna som får göra allt i offentligheten.

    Jenny-nylund-och-vitnos-foto-an
    Jenny Nylund

    Hon tar också med sig jobbet hem ibland. Under sommaren har hon haft den blivande ridskoleponnyn Tom hemma hos sig och arbetat med att få honom lugn, trygg och redo för sin uppgift.

    Det finns flera stora ögonblick i tillvaron som ridlärare.
    − Den första galoppen för ett barn, när en elev hittar känslan tillsammans med hästen, eller föräldrarna som stått vid sidan och haft kommentarer, och de sedan börjar rida själva. Det är så häftigt att de vågar.

    Jenny Nylund är ridskolechef på Götene Ryttarklubb och hon ser många fördelar i att ha en ridlärare med Monica Karlssons bakgrund.
    − Hon har en livserfarenhet, hon kan möta människor och hantera situationer som dyker upp. Hon har egna barn och kan se barnen, och hon har också förståelse för hur stressat vuxenlivet kan vara när eleverna kommer med andan i halsen till lektionen.
    − Att förstå människor är också en bra egenskap när man ska sätta ihop ridgrupper och matcha rätt ryttare med rätt häst.

    Varierande åldrar på eleverna

    Linda-tovek-uph-foto_uph
    Linda Tovek, vd för UPH Academy.

    UPH Academy i Halland arrangerar utbildningar för den som vill arbeta som equiopat, sadelutprovare eller personlig tränare för ryttare.
    − Vi är ett forum för den som vill byta yrke mitt i livet, säger Linda Tovek, företagets vd.
    − Våra elever varierar mycket i ålder. Ser man till just årets equiopatutbildning har vi elever födda från 1965 till 2001, och så har det sett ut sedan utbildningen startade.

    Linda Tovek har också noterat att pandemin har fått fler att tänka över sitt yrkesval.
    − Det är många som ringer och frågar om våra utbildningar, och vi märker i de personliga intervjuerna att coronan har gett människor tid för eftertanke.

    Utbildningarna på UPH Academy sker under myndighetstillsyn, men de ger inte rätt till studiemedel och eleverna måste dessutom betala för utbildningen.
    − Även om det är heltidsstudier vet jag att många väljer att jobba lite extra för att få det att gå ihop, säger Linda Tovek.

    Ann-sofie-svensson-tillsammans-med-ww-illuminus-scorpio.-foto_stefan-svensson
    Ann-Sofie Svensson drev en Press-byråbutik hemma i Mariestad när hon bestämde sig för att byta bana och utbilda sig till equiopat. Foto: Stefan Svensson

    För fem år sedan bestämde sig Ann-Sofie Svensson för att byta livsinriktning. Hon drev en Pressbyråbutik hemma i Mariestad, när hon valde att utbilda sig till equiopat och jobba med hästar på heltid, inte bara ha det som hobby.
    − Jag tränar och tävlar i distans och har alltid haft ett intresse för friskvård, träning och hur man förebygger skador på hästarna.
    − Vi har en fantastiskt bra veterinärvård och jag vill ge mina kunder verktyg för att bygga upp och bibehålla friska hästar, säger Ann-Sofie Svensson, som driver Höjens Hästhälsa och även har ett samarbete i rehabfrågor med Dina försäkringar.

    Hon hade ärvt pengar, och det var en viktig anledning till att hon vågade ta steget just då.
    – Men jag har inte ångrat det en dag. Visst, det är tufft att vara egen, och det blir extremt mycket häst både på jobbet och fritiden, säger Ann-Sofie Svensson som har tre arabiska fullblod.

    Visst, det är tufft att vara egen men jag har inte ångrat det en dag.

    Ann-Sofie Svensson

    Att ha eget stall ser hon som en nödvändighet.
    − Om jag hade stått i ett inackorderingsstall hade jag haft svårt att känna mig ledig där. Jag behöver egentiden med mina egna hästar.

    Den som inte vill överge sitt gamla yrke kan välja att byta inriktning och på så sätt få in sin hästkunskap och sitt hästintresse i det ordinarie yrket.

    En utbildning i hästunderstödda insatser är en möjlighet för den som är utbildad fritidspedagog, lärare, socialpedagog eller liknande, och vill arbeta med hästar som en del i sin yrkesutövning.

    Fakta

    Tänk på detta innan du byter inriktning:

    • Utbildning  
      Kostnad, längd och möjlighet till studiemedel.
    • Arbetsmarknaden
      Behövs mina tjänster?
    • Familjen
      Stöttar de planerna och förstår vad de innebär?
    • Hobbyn som jobb
      Vilka nackdelar kan det föra med sig?
    • Visste du att…
      … åldersgränsen för att kunna söka studiemedel hos CSN höjs från 2022 – från 56 till 60 år. Det ska framgå i kursinformationen om en utbildning ger rätt till studiemedel.
    • 15 oktober
      … är sista dag för ansökan till nästa ridlärarutbildning, SRL I, med start i januari 2022.

    Stort söktryck

    Ulrika-backan-foto-eira-backan.jfif
    Ulrika Backan, utbildningsledare på Hästsportens folkhögskola. Foto: Eira Backan

    Hästsportens folkhögskola arrangerar i år för första gången en utbildning i hästunderstödda insatser på Wången.
    − Vi hade 52 ansökningar till de 15 platserna, och fortfarande två eller tre samtal i veckan från människor som vill gå, säger utbildningsledaren Ulrika Backan.
    − Du kan alltså använda din befintliga yrkeskompetens och kombinera den med ditt hästintresse. Det är smart och det är nog en orsak till det stora söktrycket, säger Ulrika Backan.

    Att läsa till verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar är ytterligare en möjlighet. Utbildningen ges på BYS, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, och den har stort söktryck.
    − Det finns många som använt den utbildningen som en språngbräda inför karriärbyte, säger utbildningsledaren Åse Ericson.
    − Dagens upplägg på utbildningen, med fysiska träffar varvade med träffar via nätet, innebär också att det är möjligt för dem som är mitt i livet att gå utbildningen. Det är lättare att åka till Skara under tre dagar med jämna mellanrum, än att flytta till Skara och bo här i två år.

    Tänka på att inte jobba gratis

    Ase-ericson-foto-an
    Åse Ericson, utbildningsledare på BYS. Foto: Anna Nyberg

    Åse Ericson poängterar att det finns mycket att tänka på för den som vill växla upp en hobbyverksamhet till ett jobb att leva på.
    − Då får man inte ha för mycket kamratrelationer och jobba gratis, utan verkligen mäta sin arbetstid och sätta en prislapp på jobbet. En hästföretagare ska inte bekosta andras hobby ur sin egen plånbok.

    Utbildningen innehåller bland annat företagande, ekonomi och verksamhetsdrift.
    − För många blir det ett uppvaknande när de ser vad en arbetsgivare står för när du är anställd, och att de nu måste få in så mycket att det räcker även för att betala sina sociala avgifter som går till sjukpenning, föräldrapenning och pension, säger Åse Ericson.
    − Sedan får man räkna med att det blir hundår i början som egen företagare, det har alla oavsett affärsidé.

    Både Ann-Sofie Svensson och Monica Karlsson kan varmt rekommendera ett karriärbyte.
    − Jag vet många som funderar på att byta till ett hästyrke, och det är fantastiskt, även om det också kan vara tufft att reda ut det som egen företagare, säger Ann-Sofie Svensson.
    − Det är absolut värt det. Det är ett varierande yrke, och det ger energi tillbaka, säger Monica Karlsson.

    Fakta

    Olika utbildningar

    Yrkesutbildningar på riksanläggningarna:

    • Beridarprogrammet, en treårig utbildning på Flyinge.
    • Hovslagarutbildningen, en treårig utbildning som ges på Flyinge och Strömsholm.
    • Kuskutbildning i brukshästkörning på Wången, halvfart under två år.
    • Ridlärarutbildning SRL I, deltidsstudier under totalt 21 veckor, ges på Strömsholm i samarbete med Hästsportens folkhögskola och SvRF.

    Samtliga dessa utbildningar är studiemedelsberättigade.

    YH-utbildningar på flera håll

    • Biologiska Yrkeshögskolan i Skara erbjuder yrkesutbildningar till kvalificerad djurvårdare, hovslagare och verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar.
    • Vreta utbildningscentrum erbjuder en tvåårig ridlärarutbildning.

    Dessa utbildningar är studiemedelsberättigade.

    UPH Academy

    • Erbjuder utbildningar till djurvårdare/equiopat, sadelutprovare, PT för ryttare.
    • Under Yrkeshögskolemyndighetens tillsyn, men inte studiemedelsberättigade utbildningar. Eleven får själv betala utbildningskostnaden som ligger på cirka 34 000 kronor per termin, utbildningarnas längd varierar från en till fyra terminer.

    Läs mer hos Hästnäringens yrkesnämnd finns mer information om hästutbildningar och utbildningsvägar. www.hyn.se

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden