Sportnytt
4 juli 16:30
Ridsportplus

Jens sparar guldhästen och Mathilda satsar stort – dags för Falsterbo

FalsterboEn blandning av rutinerat och ungt i nationslaget, svenska världsstjärnor som uteblir och unga ryttare med toppambitioner, blandat med mycket dressyr och massor av show. Det är dags igen för Falsterbo Horse Show.

Jens sparar guldhästen och Mathilda satsar stort – dags för Falsterbo
Mathilda Hansson siktar på världstoppen. I år rider hon i Falsterbo för första gången – med undantag för SM under pandemin. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En koll i hoppningens deltagarlista avslöjar snabbt att varken den svenska världsettan Henrik von Eckermann eller Malin Baryard Johnsson finns med. 
– De väljer Global Champions Tour samma helg i stället eftersom de har engagemang där, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona

Peder Fredricson finns däremot med, men hur det blir med hans deltagande avgörs på torsdag. Frågan är hur bra hans nacke har läkt efter den dramatiska omkullridningen under GCT-helgen i Stockholm. 
– Han ska på ny läkarkontroll, så då får vi se, berättar hans bror Jens Fredricson.

Mixat nationslag

Jens själv kommer att synas på hoppbanans smaragdgröna gräs. Men inte med bästa hästen Markan Cosmopolit
– Han gick ju nyss i Aachen, en av fem tävlingar han ska göra i år, inklusive EM, så han får stanna hemma och gå i hagen. Jag kommer i stället att matcha Diarado’s Rose och King Blue, säger han. 

Utan bästa hästen på plats är Jens därför inte uttagen i Ankarcronas nationslag. Här är det fem ryttare som är aktuella, Rolf-Göran Bengtsson, Wilma Hellström, Petronella Andersson, Peder Fredricson och Marcus Westergren
– Det är en fin blandning av ungt och rutinerat, ryttare som redan bidragit stort till de framgångar vi haft med laget, säger Ankarcrona. 

Jensfredricsonhenrikankarcronakcl3
Jens Fredricson och Henrik Ankarcrona på tisdagens pressträff i Falsterbo.

Storsatsande junior

En ung debutant i Falsterbo i år är Mathilda Hansson från Dagstorp utanför Lund. Eller, debutant och debutant, Mathilda har faktiskt tävlat på anläggningen en gång tidigare. 
– Det var under pandemin, när Falsterbo arrangerade SM, säger 13-åriga Mathilda. 
– Jag vann kategori B och var fyra i kategori D, påminner hon. 

Mathilda satsar stort på en karriär inom hoppningen. Vid sidan om högstadiestudier och så småningom gymnasium har hon två ponnyer och fyra stora hästar att hålla igång. 
– Mitt mål är att gå in för det här på ett seriöst sätt och jag gör ingen hemlighet av att jag vill nå absoluta världstoppen, säger hon. 

– Jag tittar på Mathilda Bohlin som genom att jobba hårt kommit en bra bit. Malin Baryard Johnsson är annars min stora förebild. Hon rider otroligt fint och har en bra syn på hästarna, säger Mathilda som tränar markarbete för Pether Markne en eller två dagar i veckan. 

Hon har redan skaffat sig stor internationell rutin, med starter i ponny-EM och världscuphoppningar, det senaste mest med Helga TH.O., ett 11-årigt sto som också blir hennes ponny i Falsterbo (medan hennes andra topponny Dance with Me Oak får stanna hemma).

Matildahanssonkcl1
Mathilda Hansson med pappa Jonas.

Mathilda ska också tävla med stor häst. Hon har Hello HX (som hon vunnit två children-GP internationellt med), Kandinsky och Miu Miu men det är hennes fjärde häst, 9-årige Obelix v/d Berghoeve som ska hoppa i Falsterbo. 

Mathilda är bara 158 cm lång och Obelix är stor. 
– Men han är lätt att rida och han fungerar väldigt bra, säger Mathilda. 

Pappa Jonas och mamma Marie är Mathildas största supportrar. 
– Vi tycker det är fantastiskt kul och vi gör det som en familjegrej, säger Jonas och berättar att mamma Marie har tagit upp sin ridning igen och nu koncentrerar sig på stallets unghästar. 

Trestjärnigt för Mazy Klövenhöj

Dressyren kommer som vanligt också att få stor plats i Falsterbo med tävlingar på en-, tre- och fyrstjärnig nivå. 
– Det enstjärniga är nytt men uppskattas mycket av ryttarna som därmed kan ta med sig sina unga hästar, säger show director Jana Wannius. 

Svenska Johanna Due-Boje tar dock enbart med sig en häst, Mazy Klövenhöj, och koncentrerar sig på den trestjärniga tävlingen. 
– Jag har precis ridit Aachen. Det kändes en aning ringrostigt för Mazy hade inte tävlat på tre månader, eftersom vi ägnat oss åt embryotransfer. Men hon kändes väldigt fin och mjuk, säger Johanna. 

Till den fyrstjärniga nationstävlingen har förbundskapten Bo Jenå tagit ut Anna Blomgren/Törveslettens Sunshine, Patrik Kittel/Touchdown, Marina Mattsson/Helix och Malin Wahlkamp-Nilsson/Bergsjöholms Valbonne

Årets Falsterbo Horse Show inleds på lördag, den 8 juli, och pågår till 16 juli. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden