Dressyr
26 mars 2020 15:49
Ridsportplus

Alva Lander tar klivet upp

DressyrtalangFörra året blev dressyrryttaren Alva Lander antagen till utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang. Nu hoppas hon att det ska sporra henne i satsningen mot kommande seniormästerskap.

Alva Lander tar klivet upp
Alva Lander med sin 11-åring Davidoff. Han älskar att gosa med både människor, katter och hundar. Men andra hästar kan han vara lite rädd för. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att 25-åriga Alva Lander skulle bli dressyrryttare på heltid var inte alltid en självklarhet. På ponny red hon både dressyr och hoppning, och innan den stora passionen för dressyr tog över hade hon fler framgångar i hoppningen. Som 15-åring stod det dock klart för Alva att det var dressyrryttare hon ville bli.

  Innan hon började gymnasiet tog Alva ett sabbatsår från skolan för att jobba som elev hos Louise ”Lussan” Nathhorst. Efter studenten arbetade hon hos  både Emma Karlsson och en kortare tid hos Anna Blomgren i Holland, innan hon startade eget på familjegården på Ekerö utanför Stockholm.

  I dag tar Alva emot hästar i träning och håller lektioner som C-tränare i dressyr. 2019 valde familjen Lander att göra en riktig satsning på hennes ryttarkarriär och började renovera hela gården. Ett nytt stall byggdes, ridhuset färdigställdes och alla hästar fick nya hagar.

  Det är en entusiastisk Alva som möter upp utanför stallet hemma på Ekerö.
  – Det känns verkligen fantastiskt bra, utbrister hon glatt.

  Alva-lander-herbie-hancock-graftebjerg-0737
  Alva Lander och Herbie Hancock Graftebjerg i Falsterbo 2018. Foto: Pernilla Hägg

  Trivs med att kunna styra sina rutiner själv

  Just nu står nio hästar i stallet och för Alva, som sköter allt själv, är det full fart hela dagen.
  – För mig är det värt det. Jag trivs med att kunna styra alla rutiner efter vad som passar mina hästar bäst, säger hon.

  Och just det, att alltid se till individen, är kanske något av ett signum för Alva och något hon aldrig tummar på. Här går alla hästar ut i hage på dagarna, allra helst på gräs men när vädret är för blött används de mindre grusade hagarna nära stallet. Att rida ut i naturen regelbundet hör till veckorutinen för Alva, som vill träna så omväxlande hon bara kan.

  Jag försöker ha ett varierat träningsupplägg och tycker det är viktigt att rida ut regelbundet på alla mina hästar.

  Gårdsbilden är harmonisk och Alvas föräldrar, som båda är arkitekter, har ritat både det nya stallet och ridhuset med fokus på en lättarbetad arbetsmiljö.
  – Det är stor skillnad på arbetsdagen nu, när vi har kunnat prioritera det vi tycker är viktigt i stallet, säger Alva.
  – Vi har satsat mycket på att både vi och hästarna ska ha en bra arbetsmiljö. Samtidigt försöker vi jobba miljömedvetet med allt från anläggningens uppvärmning och ventilation till sopsorteringen.

  _dsc5836
  Alva Lander med Davidoff (OLD val, 11 år, e De Kooning u Franziska e Dream of Glory, uppf Heinrich Ramsbrock, äg Alva Lander).
  ”Vann Intermediaire I och kom tvåa i Dressyrringens kür cup förra året. Han är världens snällaste och keligaste, älskar att gosa med människor, katter och hundar. Men kan ibland vara lite rädd för andra hästar. Roligt nog är han ganska morgontrött och ligger gärna kvar i boxen och sover en stund i stället för att gå ut i hagen på morgonen”. Foto: Natalie Lindholm

  Ser ATG-programmet som en värdefull hjälp

  Bland Alvas största framgångar hittar vi två SM-silver, ett brons i lag-EM och fyra Falsterbovinster. Under 2019 blev hon antagen till Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Hopp & Talang. Programmet fokuserar på att utveckla lovande ryttare i dressyr, hoppning och fälttävlan och tar emot två ryttare per gren. För egen del tror Alva att satsningen kommer att vara en värdefull hjälp när hon nu ska ta steget upp till senior.
  – Jag kommer att få hjälp med både fysträning, mental träning och inte minst mediaträning, som jag tror kan vara väldigt värdefullt.
  – Dessutom ska det bli jättekul att få se och lära av de andra disciplinerna.

  Fakta

  Alvas bästa tips

  ”Rykta hästen varje dag. Rykten fungerar lite som massage och förutom att hästen blir blank och fin i pälsen ökar det också blodcirkulationen. Dessutom hjälper det dig att bygga en fin relation med din häst.”

  En annan fördel med programmet är att det ger ett bidrag som gör det möjligt för Alva att göra om sin kür. Hon kommer även att ha sin tränare Lussan Nathhorst som mentor.

  Img_0405
  Alva Lander med Herbie Hancock Graftebjerg (DWB val, 18 år, e Blue Hors Hertug u Vemmetofte Mignon e Michellino, uppf Eva o Arne Bjerg-Nielsen, äg Lotta Lander).
  ”Tillsammans har vi tagit oss hela vägen från junior till Grand Prix. Med honom har jag ridit i landslaget som junior, YR, U25 och nu går vi rakt upp i C-truppen för seniorer. Herbie älskar att vara ute, både att gå i hagen och att ridas ut. Därför rider jag också ut ofta, ungefär fyra dagar i veckan, oavsett väder. Han är väldigt bra att tävla och går lika fint vare sig det är vattenpölar på banan, blåser storm eller är stekande hett. Herbie har jättemycket energi när vi tränar och älskar att tävla. Samtidigt är han alltid jättesnäll, så min mamma kan skritta ut på honom själv”. Foto: Roland Thunholm

  Ligger i hårdträning

  Just nu ligger Alva och hästarna i hårdträning inför den kommande tävlingssäsongen som dock bromsats av det pågående coronaviruset. Tanken är att framöver avancera ett steg med båda två.
  – Davidoff ska förhoppningsvis gå Lövsta Future Challenge för unga hästar, och jag blir ju senior så Herbie ska helt enkelt bli seniorhäst, säger Alva.

  Ett stort steg då varken hon eller valacken har tidigare erfarenhet av stora Grand Prix. I skrivande stund jobbar hon också intensivt med att utveckla den nya küren.
  – Jag kommer använda mig av samma musik, men jag måste göra programmet lite svårare.

  Dessutom hoppas Alva på ett nytillskott i stallet under året.
  – Jag letar efter en yngre förmåga, som ska kunna gå hela vägen med mig.

  Fakta

  Det här är Alva Lander

  Ålder: 25 år.

  Bor: Ekerö Stockholm.

  Familj: Mamma Lotta, pappa Per, tre  äldre syskon (ingen av dem rider ) och sambon Marcus.

  Tränar för: Louise ”Lussan” Nathhorst.

  Inspiration: Jag har jättemånga inspirationskällor och ryttare som jag ser upp till. Jag plockar det bästa från många, men Lussan är min största idol.

  Målet: Mitt stora mål har alltid varit att få rida ett OS, jag har haft det målet sedan jag hade min första ponny. Sedan har jag så klart som mål att alltid utvecklas och bli en bättre ryttare.

  Expandera

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden