Hoppning
13 februari 2015 18:14

Amanda Ericsson årets SM-segrare

Amanda Ericsson och Crimson är årets guldmedaljörer efter att ha ridit felfritt i alla omgångar i SM för seniorer i Borås. Tvåa blev Johan Lundh och Miebello.

Amanda Ericsson årets SM-segrare
Medaljörerna Satu Liukkonen med brons, guldmedaljören Amanda Ericsson och Johan Lundh med silver. Roland Thunholm

– Helt fantastiskt och underbart. Nu är jag inte bara unghästryttare. Nu är jag även mästerskapsryttare, berättade en jublande glad mästare innan hon red in till prisutdelning.

Det krävdes inte bara felfritt över de två SM-klasserna på 1,50-höjder. De finaste medaljerna fick avgöras i en omhoppning mot Johan Lundh, där Amanda visade vägen och satte press på Johan efter felfritt även i omhoppningen med Crimson (SWB val f -05 e Tornesch).

– Jag kände redan i går att Crimson var i jättefin form och det var samma känsla på framhoppningen i dag. Visst, vi hade ett och annat islag i grunden men jag var ganska övertygad om att vi hade bra chans att vara med om medaljerna, fortsatte Amanda som gått hela vägen från att ha börjat på ridskola till guldmedalj på senior-SM.

Johan försökte givetvis men när hans egen uppfödning Miebello rev det tredje hindret i avgörandet var medaljerna fördelade. Bronset gick till finska Satu Liukkonen som med Celestine var lika felfri på hinder som Amanda och Johan men som missade omhoppning efter ett ynka tidsfel i torsdagens SM-klass.

– Det är alltid pressande att rida omhoppning. Ännu mer när jag visste att Amanda nollat på en bra tid med sin storgalopperande häst. Nedslag är sånt som händer och eftersom det är min första individuella medalj är jag jättenöjd både med silver och med min häst, förklarade Johan Lundh.

– Man kan kanske tro att jag är våldsamt irriterad över tidsfelet men så är det faktiskt inte. Jag hade bestämt att rida väldigt noggrannt och då var jag också medveten om risken för tidsfel, berättade Satu som gjorde VM för Finland med samma häst men som känner sig väldigt svensk efter att ha varit här i elva år.

Förbundskapten Sylve Söderstrand tyckte att det var ett välarrangerat SM och att det var trevligt och bra för sporten att det var flera unga ryttare som gjorde bra resultat, även om det endast var 29-åriga Amanda som räckte till medalj. På måndag tar han ut truppen till Scandinavium.

Det var givetvis extra roligt att de tre fyrbenta medaljörerna är SWB-hästar.

Resultat

Se bildspel från SM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden