Dressyr
13 mars 2016 07:56

Amanda vann Borås-dressyren

Lördagskvällen i Borås ridhus avslutades med en superfinal i dressyr, efter ytterligare en dag fylld av hoppning. Segrare av de tre finalryttarna blev Amanda Eklund med Sambucus.

Amanda vann Borås-dressyren
U25-ryttaren Amanda Eklund tog hem finalen tillsammans med Sambucus.

Det tre ekipagen i finalen red sina kürprogram liksom på fredagen. Ungdomsryttaren Emelie Aldenfalk på Winton visade en kür för unga ryttare medan U25-ryttaren Amanda Eklund på Sambucus och Charlotte Haid-Bondergaard på Roberto Des Frettes red Grand Prix kür.

Fredagens resultat visade på en jämn kamp i finalen. Då vann Charlotte seniorklassen på 73,750 procent med Triviants kürprogram som Roberto fått låna, medan Amanda fick ihop 71,917 och Emelie 73,542. De tre möttes nu i superfinalen för att rida om äran och den främsta segerchecken.

Åke Björsell sponsrade klassens generösa premier där vinnaren fick 25 000 kronor, tvåan 15 000 kronor och trean 10 000 kronor. Domartrion var densamma som under fredagen men idag satt Magnus Ringmark mitt emellan Gustaf Svalling och Lena Mårtensson.

Klassens första ryttare Emelie Aldenfalk på Winton gjorde en stadig uppvisning med fina längningar och byten i var tredje språng på medellinjen. Uppvisningen belönades med 72,542 procent.

Amanda Eklund på stora flotta Sambucus visade raka bytesserier och en föredömligt vägvinnande avspänd ökad skritt bland  andra godbitar i uppvisningen. Läktarjublet nådde nästan schlagernivåer efter avslutad ritt som renderade 73,96 procent.

Klassens tredje och sista ryttare Charlotte Haid-Bondergaard visade både seriebyten och travökningar på böjd linje, övergång till skritt direkt ur galoppsaxen och taktmässiga välcentrerade piaffpiruetter men fick inte riktigt rätt flyt på Roberto Des Frettes och med 71,50 procent lyckades hon inte slå Amanda Eklund, som därmed blev segrare i premiärtävlingen.
– Jag måste verkligen nypa mig i armen och vakna upp ur drömmen. Jag gjorde mitt livs ritt varje dag här, kommenterade Amanda sin seger. Min musik kommer från filmen Frost, jag tänkte direkt att musiken skulle passa bra till en kür när jag såg filmen. Jag snickrade ihop küren när jag fick inbjudan till tävlingen och har bara ridit igenom programmet en gång före start.

Resultat

Foto: Fredrik Jonsving
Text: Camilla Assarsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden