Sportnytt
21 oktober 2020 06:00

Ändrade regler för tävling berör medhjälpare och prisutdelningar

TR-ändringarNu har regelverket för tävling setts över. Det blir åter möjligt att ha prisutdelning till häst, men bara för segraren. Samtidigt skärps skrivningarna som gäller för medhjälpare och vid bangång i hoppning.

Ändrade regler för tävling berör medhjälpare och prisutdelningar
Det blir återigen tillåtet med prisutdelning till häst - för segraren. Arkivbild

Hittills har tävlingsarrangörerna tolkat vad som menas med medhjälpare på olika sätt, och nu har Svenska Ridsportförbundet utformat en tydligare beskrivning.

”Som medhjälpare räknas endast den som hjälper till med hästen. Medhjälpare ska i huvudsak befinna sig i omedelbar närhet av hästen under vistelsen på tävlingsplatsen” är den nya skrivningen i det tillfälliga tävlingsreglemente som gäller tills vidare.

Det står också att medhjälpare aldrig ska befinna sig vid tävlingsbanan/på publikplats, annat än i samband med att hästens ritt genomförs, samt att medhjälpare ska anlända och lämna tävlingsplatsen samtidigt som hästen.
Arrangören ska ha en entrévärd som för noteringar över medhjälpare vid ankomst. Medhjälpare som inte uppfyller instruktionerna kan avvisas, och detta blir då överdomarens  uppgift.

När det gäller prisutdelningarna införs en liten lättnad. Det blir tillåtet med prisutdelning till häst, men bara för segraren.

Nya regler berör också bangången i hoppning, där det sedan tidigare gäller att en paus ska läggas in för bangång efter 25 ekipage. Nu ska arrangören också ” organisera kö till bangång och bangång på så sätt att fysisk distansering garanteras och att aldrig fler än 50 personer plus funktionärer befinner sig i samma zon på tävlingsplatsen samtidigt.”

Slutligen öppnas möjligheterna för utställare på tävlingsplatser, men bara om de ser till att fysisk distansering tillämpas, liksom alla andra regler som regeringen, myndigheter och Riksidrottsförbundet har ställt upp.

Svenska Ridsportförbundet har därför tagit fram ett standardavtal som ska upprättas mellan arrangör och utställare.

Här finns de nya reglerna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden