Sverige
5 oktober 2020 19:00

Anmärkningar efter olycka på Strömsholm

InspektionDet finns brister i riskbedömningen vid hovslagarutbildningen på Ridskolan Strömsholm. Det står klart efter en inspektion av Arbetsmiljöinspektionen. Inspektionen gjordes efter en olycka då en elev skadats.

Anmärkningar efter olycka på Strömsholm
Riskerna med att sko hästar ska dokumenteras skriftligt, menar Arbetsmiljöverket. Foto: Sandra Nordin Johansson

Vid olyckan fick en elev en stickskada på benet av en hästskosöm, och när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion fick utbildningen både ris och ros för sitt arbetsmiljöarbete.

Riksanläggningen hade undersökt skaderiskerna som finns vid skoning av hästar, men inte gjort någon skriftlig dokumentation av riskbedömningen.

Arbetsmiljöverket hade också synpunkter på att de instruktioner som fanns för eleverna inte var så tydliga som de skulle kunna vara. Bland annat står det att skor med stålhätta ”bör” användas, och det skapar utrymme för tolkningar, menar myndigheten.

Ridskolan Strömsholm har nu på sig till 15 december att åtgärda bristerna och riskerna, och om detta inte är gjort kan Arbetsmiljöverket besluta om ett föreläggande eller förbud.

Lokala medier var först med att berätta om Arbetsmiljöverkets inspektion, däribland Sveriges Radio P4 Västmanland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden