Fälttävlan
30 mars 2019 21:13
Ridsportplus

Anna Freskgård skadad – kan missa Badminton

NyckelbensskadaÅrets fälttävlanssäsong fick ett ovälkommet avbrott innan den ens hade börjat, för landslagsryttaren Anna Freskgård. En avfallning i skogen resulterade i en skada som kan sätta stopp för vårens stora mål, start i femstjärniga Badminton. "Det är klart att det är väldigt surt," säger hon.

Anna Freskgård skadad – kan missa Badminton
Anna Freskgård. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Planen var att inleda säsongen med en trestjärnig klass i tyska Luhmühlen i helgen, med topphästen Fly Away.

Det är egentligen smärtan som avgör vad jag kan göra. Jag ska ju helst inte ramla av. Anna Freskgård.

Men för tre veckor sedan satte en nyckelbensskada stopp för den starten.
– Jag var ute och red i skogen när hästen blev skrämd, gjorde en tvärvändning och tappade balansen. Jag ramlade av och drog nyckelbenet ur led. Det var inte skönt, konstaterar Anna Freskgård.

Hon är tillbaka i sadeln, men kan inte hoppa några större banor i dagsläget. Med hjälp från SOK finns det en plan för hur kroppen ska läka.
– Jag vilade armen i två veckor, och nu har jag fått hjälp av sjukgymnaster genom SOK för att lägga upp en rehabplan. De har även tittat när jag rider, för att se hur jag kan rida och vad jag kan göra och inte göra.

Smärtan avgör

– Det vi väntar på nu är ledbandet, som normalt tar sex-åtta veckor att läka. Det är egentligen smärtan som avgör vad jag kan göra. Jag ska ju helst inte ramla av, men hålla mig aktiv för att behålla rörligheten.

Efter att ha missat helgens start filas det nu på en reservplan med fokus på Badminton i maj.
– Vi skulle ha fortsatt direkt till Strzegom efter Luhmühlen. Nu får vi se om jag kan komma iväg till Strzegom som första start i stället, annars kanske jag får ta mig till italienska Vairano i mitten av april. Det är inte så lång tid kvar dit heller, men vi får ta en dag i taget och se hur det känns, hur läkningen går. Det är fem veckor kvar till Badminton, och jag vill ju göra något innan dess.

”Vill ha honom avrastad”

Fly Away står redo hemma i stallet, han är i fas med konditionen och terrängtränad. Men inför en femstjärnig klass räcker det inte med att träna.
– Jag vill ju gärna ha honom tävlad och avrastad, man vill inte komma till Badminton ostartad. Jag vill även testa mig själv i skarpt läge och känna att det känns ok.

Och om det inte blir Badminton?
– Det är klart att det är väldigt surt, tanken har ju slagit mig även om jag inte har gett upp hoppet om det än. Då får jag väl rida femstjärnigt i Luhmühlen i juni igen, det finns alltid fler tävlingar men jag vill väldigt gärna rida Badminton.

Det är ändå EM i augusti som är årets stora mål?
– Ja absolut, och dit har jag ju gott om tid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden