Hoppning
21 januari 2016 18:04

Anna Lindqvist i domartoppen

Sverige har fått en ny hoppdomare på högsta möjliga nivå. Anna Lindqvist är nu en av 30-talet domare i världen på level 4 i hoppning och är den första svenska kvinnan att nå dit.

Anna Lindqvist i domartoppen
Hedersamt, kul och utmanande, säger Anna Lindqvist, här vid ponny-EM, om att nå level 4.

Nyligen togs beslutet hos Internationella Ridsportförbundets Jumping Committee som befordrar Anna Lindqvist till internationell level 4-domare. Det har väckt OS-drömmen på allvar.
– Det här betyder att jag får döma de allra största tävlingarna, som just OS, och kan vara President of the Ground Jury på femstjärniga tävlingar. Olympiska spelen 2020 är förstås en dröm, säger Karlshamnsbon Anna Lindqvist som till vardags är vd i bilbranschen.

Första svenska kvinnan
Nu ingår hon i en liten skara av internationella level 4-domare som i hela världen är knappt 30 stycken och där flera dessutom inte är aktiva. Anna är den första svenska kvinnan någonsin på level 4 i hoppning och är nu en av totalt tre svenskar i högsta domarskiktet.
I somras kunde hon bocka av det sista kriteriet på en tung level 4-kravlista då hon dömde ponny-EM. Svenska Ridsportförbundet ansökte till Jumping Committee som fastställde Lindqvists nya grad. Resan mot domartoppen började för över 25 år sedan och sedan dess har Anna dömt bland annat världscuper och Nations Cup.
– I år ska jag döma bland annat en deltävling i Global Champions Tour. Det blir förstås världscupfinalen också, säger Anna till Ridsport  om stortävlingen som avgörs i Scandinavium under påskhelgen.

”Utmärkt”
De andra två svenskarna på level 4 är Bo Helander och Sven Holmberg.
– Det blir kanonbra det här – jag har ju utbildat Anna, säger Sven glatt och tillägger att den tidigare adepten passar utmärkt för uppdraget.
Numera måste President of the Ground Jury på femstjärniga tävlingar vara level 4, vilket innan bara krävdes vid mästerskapen. Inte minst det gör att en påfyllning av nya, yngre level 4-domare behövs.
– Av de som finns idag är många gamla gubbar, precis som jag, och är inte aktiva längre, säger Sven som själv har varit level 4 sedan 90-talet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden