Dressyr, Nyheter
9 december 2017 13:02

Anna och Quattro på väg mot stora mål

Grand Prix SpecialDet blev en härlig seger för Anna Blomgren Rogers och Tørveslettens Quattro i CDI5* Grand Prix Special i Geneve. Ridsport kände vinnaren på pulsen, det har hänt en hel del i höst.

Anna och Quattro på väg mot stora mål
Anna Blomgren och Tørveslettens Quattro stor hem segern i Geneves CDI5*-iga Grand Prix Special. Foto: Kim C Lundin

Det var sex startande i CDI5* Grand Prix Special och segraren fick lite över 30 000 kr med hem. Anna Blomgren och Tørveslettens Quattro (DWB f -08 e Quaterback-Carano, uppf/äg Stuteri Tørvesletten och Anna Blomgren) tog hem segern på 72,137 procent med liten marginal i klassen, det är deras andra seger i Specialen sedan de tog hem Deauville på över 75 procent.

Ridsport fick kontakt med en glad vinnare på telefon från Palexpo i Geneve.

Hur känns den här segern?
-Det känns bra, jättebra verkligen efter dagens ritt. Sista månaden har jag lagt mycket arbete på galoppen, att få henne mer stabil, lösgjord och säker. Det arbetet har verkligen gett resultat, det kanske inte syntes på poängen men det kändes mycket bättre här än vad det gjorde senast i tävling. Den här ritten är det bästa jag har ridit med henne.
– Igår var jag lite avslappnad i traven och i piaffen för jag har lagt mycket fokus på galoppen och då blev det lite för lite. Idag gav jag lite mera gas och hon tog det jättebra, hon var helt lugn och med mig.
– Hon har en fantastisk galopp, än har hon varit så het att jag inte kunnat ge henne fullt spelrum men när vi får till det också blir det riktigt bra för i träning kan hon göra jättefina byten och serier. Det blir otroligt spännande i framtiden.

Hur klarade Quattro den svåra miljön i den stora Palexpo-hallen i Geneve?
– Det är det jag är mest stolt över, hon har tagit miljön på ett suveränt sätt. Hon har varit lugn och avslappnad, även om det är en stor tävlingsplats med massor av hopphästar och fyrspannsekipage med massor av atmosfär här.  Hon har varit helt super

Hur valde du den här tävlingen att starta i?
– Jag har tränat för Patrik Kittel sedan i september. Patrik skulle hit och då ville jag försöka tajma in en tävling där det fanns en chans att han skulle kunna hjälpa mig så det var riktigt bra.

Du och din man Will Rogers har lämnat Holland för Tyskland, berätta mer!
– Vi flyttade till Tyskland i mitten på augusti, vi hyr på den anläggning som Patrik har köpt. Det är ca 10 min till Patriks nuvarande stall. I januari flyttar vi till en anläggning som ligger nära Warendorf men det är fortfarande max en timme till Patrik så det är nära för fortsatt träning.

Vad fick er att byta Holland mot Tyskland?
– Det var egentligen två anledningar. Dels att jag fick chansen att träna med Patrik. Jag tränade tidigare för Anne van Olst och det var riktigt bra men jag ville ta det steget vidare i detaljträningen. Jag ville träna för Patrik för jag har följt honom i några år och sett vad han gjort med elever samt med sin egen ridning.
– Dels så hade det med hästhållningen att göra. Vi ville ha mer plats och natur, fler boxar och mer utrymme, sätta vår prägel på en egen verksamhet och kunna ha lite unghästar.  Vi vill gärna bygga vår egen kultur.

Vad får ni för fördelar på ert nya ställe?
– Det har en stor skog precis intill. Vi gillar att rida ut, och vill göra det flera gånger i veckan samt kunna ha hästarna ute i större utsträckning.

Hur ser tävlingsplaneringen ut för dig och Quattro nu?
– Det här var det sista i tävlingsväg vi gör i år, nu blir det mera träning igen. Jag vill verkligen testa av om det jag får fram hemma i träning också kan komma ut när vi är på banan och det gör det.

Vad har ni för mål framåt tillsammans?
Största målet är OS i Tokyo 2020, men hon känns så stabil och blir allt starkare så jag satsar mot VM till nästa år. Jag tar det lite tävling för tävling men än så länge så håller planen.

Du har en gång sagt att detta sto har varit din största utmaning, nu är hon 9 år och ni vinner Grand Prix? Vad var det som var svårt? Ni verkar ha så lätt för det svåra?
– Det där har vi pratat om en del men det stämmer helt och hållet. När hon var 6 år tyckte jag att hon var så långt efter.  När hon var 5 år gick det ganska bra att rida ett pass om du lät bli att andas under tiden. Det som räddar henne är att hon har så lätt för sig, hennes kropp och talang gör svår dressyr enkel för henne. Piaff och passage, allt samlande arbete, hon kan sitta och hon kan bära – allt fysiskt är lätt för henne. Hon har inga svagheter och det har varit det mentala som varit svårt. Utmaningen har varit att få henne att slappna av för hon har så mycket power i kroppen. Jag har strävat efter att få fram lugnet och tryggheten först hos henne och nu när det är etablerat kan jag sätta mer gas. Men det är helt säkert, hon är den hetaste och känsligaste hästen jag någonsin ridit. Nu är det annorlunda.

Hur firar du det här?
– Jag och ägarna från Tørveslettens Stuteri är här med sina barn så vi har firat med ett glas champagne. Livet med hästar har lärt mig att man ska fira när det går bra för imorgon kan det vara något helt annat, så fira när det går. Mentalt är jag lite typen som redan börjat fundera vad och hur jag kan göra saker bättre. Men nu har vi belönat Quattro med kyssar och morötter, hon är en väldigt klok häst som vet när hon varit duktig. En helt fantastisk häst.

Resultat Pilarna i resultatlistan visar ritten på videoklipp.
Geneves startsida med live-streaming  Küren startar 15:00

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden