Sverige
4 maj 2020 07:26
Ridsportplus

Anna Sellberg skriver om dödlig dressyr

HästdeckareStallintriger och ond, bråd död är utgångspunkten i Anna Sellbergs hästböcker för vuxna. I sommar kommer hon ut med sin tredje ljudbok, deckaren "Dödlig dressyr", med veterinären Wendela Wide i huvudrollen.

Anna Sellberg skriver om dödlig dressyr
Anna Sellberg med bästa kompisen, kallblodstravaren Hulte Marcus alias "Mackan". Foto: Kim Jonsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  – I stallet finns verkligen allt från kärlekshistorier, tävlingar och sexuella övergrepp till fuskaffärer och människor med och utan pengar, säger författaren Anna Sellberg om källan till hennes böcker.

  Men den som gillar detaljerade och blodiga beskrivningar av bestialiska mord göre sig icke besvär. Hon gillar inte själv den typen av deckare.
  – Jag har väldigt svårt för när folk dör till höger och vänster, det är trasiga kroppar och folk som har ruvat på hämnd ger igen på ett bestialiskt vis. För mig är det psykologiska mer intressant. Min inspiration är snarare ”Morden i Midsomer”.

  – Det är lite udda människor i någon småstad med någon rolig vändning här och där. Det är lite mer ”feelgooddeckare”. Det är inte ”Gåsmamman” och betong och svärta, det handlar snarare om när någon har satt på täcket på fel häst, berättar Anna Sellberg och tillägger att hon själv står i ”världens snällaste stall”.

  Men hon har stått i en del stall genom åren där det har sett annorlunda ut. Där småsaker har fått stallkompisar att se rött.
  – Det har skickats lappar och skrivits saker på nätet, och ibland har det varit en strid på kniven, säger Anna Sellberg.

  Veterinär är perfekta deckaryrket

  Hennes tredje ljudbok, ”Dödlig dressyr”, kommer ut i juni. I den liksom i de tidigare böckerna ”En död man” och ”Oväntad död” är huvudkaraktären veterinären Wendela Wide. Att Anna Sellberg valde just en veterinär beror främst på att det är en yrkesroll som på ett naturligt sätt kan driva historien framåt.
  – Det är ett bra jobb där man åker omkring och ser saker och pratar med folk. Wendela Wide får ju höra när folk pratar om mordet när hon är ute. Dessutom är hon själv stallkompis med Annika Sandström, som har en dressyrhäst och är polis och utredare, och som ibland pratar lite ”off the record”, berättar Anna Sellberg.

  Wendela Wide har själv en kallblodstravare där förlagan är Anna Sellbergs egen häst, kallblodstravaren Hulte Marcus, alias ”Mackan”.
  – Han är barnbarn till Järvsöfaks och han tror att han är världens snabbaste. Jag har haft många olika hästar genom åren, min första var ett halvblod efter Orkan-Jarramas. Det var en stor fux som såg ut som en arbetshäst med kort hals och rund rygg. Jag har även haft rätt mycket russ, connemara och en ”bruksnordis”, men jag har verkligen hittat rätt hos kallblodstravarna. Det är min ras och Mackan är mitt hjärtas lilla häst.

  Anna Sellberg är frilansjournalist i grunden, men kör även buss i hemstaden Uppsala för att dryga ut plånboken. Hon började författarkarriären med att skriva hästböcker för barn och ungdomar och hon har även skrivit seriemanus för tidningen Min häst. Vid en fikastund i sadelkammaren för några år sedan blev hon peppad av stallkompisarna att börja skriva deckare för vuxna i stallmiljö och på den vägen är det.

  Ser en bild

  Första boken En död man handlar om hästhandlare och skumma hästaffärer. I andra boken Oväntad död är det en kvinna som åker runt med en röd lampa och säger att det är laser – och i Dödlig dressyr är det en ung dressyrryttare som fått låna en fin häst och hamnar i bråk med hästens ägare tillika uppfödare.
  – Jag skriver om saker som sker inom hästvärlden. Ofta ser jag en bild framför mig, och så skriver jag utifrån den bilden eller scenen. I första boken visste jag att jag ville skriva om falska röntgenplåtar och hästar som blir halta trots att de har blivit böjda, berättar Anna Sellberg.

  Sin journalistvana trogen är Anna Sellberg mycket noga med att göra research för att de veterinära och polisiära inslagen ska kännas autentiska. Utan goda vänner som är poliser och veterinärer hade det inte varit möjligt, betonar hon. Nu skriver hon på sin fjärde bok.
  – Den börjar på en tävlingsplats, så mycket kan jag säga.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden