Dressyr
8 oktober 2020 09:03

Ännu en dansk topphäst död

AvskedFör ett år sedan gjorde Agnete Kirk Thinggaard sin sista start på Jojo AZ, i världscupen på hemmaplan i Herning. Tanken var att valacken skulle få leva pensionärsliv i många år, men i veckan fick han hastigt avlivas.

Ännu en dansk topphäst död
Agnete Kirk Thinggaard och Jojo AZ på OS i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm

Jojo AZ (val -03, Damhus Hoek’s Ginus-Justboy, uppf Enyingi Agrár Rt) och Agnete Kirk Thinggaard tog sig till OS i Rio 2016, och startade i två EM och två världscupfinaler. Efter karriären, som avslutades på världscuptävlingarna i Herning i oktober förra året, skulle den nu 17-årige Jojo AZ få njuta av pensionärslivet.

Men i helgen insjuknade valacken, och behandlades efter att veterinären upptäckt förhöjda infektionsvärden. Han piggade på sig, men på tisdagen försämrades Jojos tillstånd igen. Han kördes till klinik, där han lämnades då Agnete Kirk Thingsgaard skulle vidare på landslagssamling, men hon fick snart vända och åka tillbaka. Efter en undersökning konstaterade veterinärerna att det inte gick att rädda valacken.

– Det var inte så här han skulle lämna oss, säger Agnete Kirk Thingsgaard till Ridehesten.

Utredning visade skada i magsäcken

Det visade sig att Jojo AZ hade en stor skada i magsäcken så bakterier hade sipprat ut i kroppen. Varför det inträffade vet inte veterinärerna.
– Det gav lite frid då visste att vi inte kunde ha räddat honom på något sätt, säger Agnete i intervjun.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2827180764235445&id=1613584152261785

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden