Veterinärt
31 oktober 2018 14:03

Ännu en ny fästing som kan sprida smitta till häst hittad

FästingarYtterligare en ny fästingart har dykt upp. Även den här fästingen kan sprida Theileria equi och Babesia caballi, som normalt inte förekommer i Sverige, till hästar.

Ännu en ny fästing som kan sprida smitta till häst hittad
Se upp – ny fästingart hittad. Foto: Gabort/Istock

I somras hittades för första gången vuxna fästingar av arten Hyalomma marginatum i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) berättar nu att de har konstaterat ett 30-tal fall av vuxna Hyalommafästingar, från Skåne och upp till Dalarna. Dessutom har en ny art dykt upp: Hyalomma rufipes.

Den är liksom Hyalomma marginatum vanlig i områdena kring Medelhavet. ”Båda fästingarna kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar som Krim-Kongo blödarfeber, Rickettsia (fläckfeber), Theileria equi och Babesia caballi. De två sistnämnda är allvarliga sjukdomar hos häst. Ingen av dessa sjukdomar förekommer normalt i landet”, skriver SVA.

Många fästingar inskickade

SVA:s forskningsprojekt där allmänheten uppmanats att skicka in fästingar från norra Sverige avslutas i dag, men forskarna har sökt medel för samla in fästingar även nästa sommar.

”Allmänhetens engagemang har varit fantastiskt och vi har fått in omkring 4 500 fästingar! Vi är mycket tacksamma för detta oväntat stora engagemang – både när det gäller insamlingen generellt av fästingar i norr och alla de fall av Hyalomma som har uppmärksammats, även från andra orter”, säger forskare Anna Omazic, SVA, på SVA:s site.

Nyfiken? Hos SVA kan du läsa mer om Theileria equi och Babesia caballi

Kort om

Theileria equi och Babesia caballi

”Theileria equi (Babesia, Nuttalia equi) och Babesia caballi är de två arter av fästingburna protozo-parasiter som kan orsaka piroplasmos hos häst genom att infektera de röda blodkropparna, erytrocyterna. T. equi infekterar även de vita blodkropparna lymfocyter. Det övergripande namnet på sjukdomen, piroplasmos, härstammar från den tid då parasiterna benämndes Piroplasma.”

Källa: SVA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden