Hoppning
18 juni 2023 11:41
Ridsportplus

von Eckermanns supersto vann igen

SHW 2023Hon kom, hon sågs, hon segrade - i nästan alla starter. Henrik von Eckermanns snabba supersto Dzara Dorchival lämnar Stadion med två vinster och en andraplats. "Marginalen var på min sida idag", säger världsettan efter att ha vunnit söndagsmorgonens tidshoppning.

von Eckermanns supersto vann igen
Dzara Dorchival var hundraprocentig under helgen på Stadion - idel felfria rundor. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han laddar för Grand Prix med King Edward om några timmar men lyser som en sol efter ärevarvet med Dzara Dorchival (SF sto f -13, e Qlassic Bois Margot-Raphael, uppf/äg Sebastien Fonck) – ännu ett ärevarv som stoet fick leda. Henrik von Eckermann har en riktig guldklimp i fuxstoet som fortfarande ägs av sin uppfödare Sebastien Fonck.

– Det var fantastiskt roligt att vinna igen, kul när ägaren kunde vara på plats. Jag har haft en plan med henne som verkar funka fint.

Dzara Dorchival fick steppa upp och gå världscupen i London i december, där hon var fyra. Därefter har hon tagit ett kliv ner i klasserna.
– Jag har försökt rida lite snabbare med i henne i lägre klasser, att hon känner mod i det. För det är en sak att rida felfritt, men de måste också få förtroendet just för att rida fort. Och då vill man inte göra det i de stora klasserna för då kan det bli fel. Men nu känns det som att jag ska försöka gå upp ett snäpp till med henne igen.

Tidigt startnummer

Ekipaget gick ut redan som nummer fyra, och sedan blev det en spänd väntan. Att rundan skulle räcka till seger var von Eckermann inte säker på.
– Jag var lite rädd för Scott Brash och Marlon Modolo Zanotelli, men de var tvungna att kämpa för det så jag satte ordentligt press på dem. Och så är det väldigt små marginaler i slutänden. Men marginalen var på min sida idag.

Banan i dagens klass, en tidshoppning över 1,50-hinder, passade Dzara Dorchival som handen i handsken.
– Idag var alla distanser lite åt väntahållet, då kunde jag rida framåt nästan hela tiden. På så sätt blev jag väldigt snabb med henne, och de andra får det lite svårare att jaga efter. I gårdagens klass där hon var tvåa var distanserna istället lite öppna, vilket är bra för en storgalopperad häst för de kan rida framåt och ändå ha lite kontroll. Medan jag var tvungen att ta ett galoppsprång till, för jag kan inte rida henne lång in i en kombination till exempel.

”Inte pressa för mycket”

Även om Dzara har varit uppe på högsta nivå och gjort det bra, tar Henrik det väldigt försiktigt med det känsliga stoet.
– Hon är en häst som får göra väldigt mycket med hjärtat och mod. Hon har visat att hon kan gå 1,60 Grand Prix men man får vara väldigt försiktig att man inte pressar för mycket.

För att hon inte har den där allra största kapaciteten?
– Nej precis. Hon har inte den där naturliga kapaciteten som King Edward har till exempel. Han kan hoppa ett stort hinder blundandes. Men det har inte hon, hon får ta i lite mer. Hon gör det på grund av att hon vill. Men det mentala måste man alltid vara lite försiktig med.

King Edward kan hoppa ett stort hinder blundandes.

Han pratar mycket om att bygga förtroende, att få hästen att känna att det är enkelt och lätt.
– Det är samma som med oss människor, tycker vi att något är tråkigt och jobbigt och vi gör det varje dag – då har vi ingen lust längre. Så är det med hästarna också. Får de hela tiden kämpa ett steg till så vill de inte.

Senare i år väntar ett EM, men där går stallkompisen Iliana före Dzara Dorchival.
– Ja definitivt, hon har kommit längre. Iliana är lite längre fram i psyket, hon springer igenom eld om det är så. Hon är väldigt stark. Hon gick super i La Baule, så nu får hon vila lite grann.

För Dzara Dorchival blir det tävling igen i Monaco om två veckor – då väntar lite större klasser. Kanske blir det även någon Grand Prix för fuxstoet. Men först väntar semester i Grekland för världsettan, som haft en hektisk säsong.

Resultat 1,50 tidshoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden