Dressyr
23 september 20:15
Ridsportplus

Antonia Ax:son Johnson om nya touren: ”Min vision är att förbättra svensk ridsport”

Ny europatourEfter elva år för Lövsta Future Challenge i dressyr blir det nu en tour i Europa också. En ideell satsning av grundaren Antonia Ax:son Johnson som brinner för att förbättra ridsporten.
− Det är inte pengarna som är det viktiga, säger hon i den här intervjun.

Antonia Ax:son Johnson om nya touren: ”Min vision är att förbättra svensk ridsport”
Antonia Ax:son Johnson vill öppna dörren till riktigt bra dressyrtävlingar för svenska ungdomar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Lövsta Future Challenge International Tour ska unga dressyrtalanger få internationell erfarenhet på högsta nivå, genom tävlingar i samband med tre världscupomgångar. Bakom touren står Lövstas grundare Antonia Ax:son Johnson.

Hur uppkom idén med touren?
− För att sätta touren i sitt sammanhang behöver vi gå tillbaka till visionen för Lövsta, som vi satte i samband med att Tinne Vilhelmson Silfvén kom till oss för 20 år sedan och vi gick från ett amatörstall till att bygga en omfattande professionell verksamhet. Visionen är att förbättra svensk ridsport genom att tillföra hästar med hög kvalitet, och genom att verka inom avel, utbildning och tävling. Vi har också lagt till våra grundvärderingar inom horsemanship och hållbarhet.
− Vi har genomfört Lövsta Future Challenge International vid ett par tillfällen. I Wellington i USA finns numera Lövsta Future Challenge får såväl unga dressyrhästar som unga hopphästar, så steg för steg har vi tagit oss utanför Sveriges gränser.
– Gothenburg Horse Show, där vi har arrangerat LFC International vid ett tidigare tillfälle, har varit delaktiga i att ta fram touren.

Tinne-vilhelmson-silfven-antonia-ax-son-johnson-5-191007-rt
Visionen för Lövsta sattes av Antonia Ax:son Johnson när Tinne Vilhelmson Silfvén kom in i bilden. Foto: Roland Thunholm

Vilka behov kommer den nya Europatouren att fylla?
− Det öppnar dörren till riktigt bra dressyrtävlingar för unga dressyrryttare. De får möjlighet att visa upp sig, följa tävlingarna och knyta kontakter. Att få delta i de stora tävlingarna är väldigt viktigt för ryttarnas utveckling.

Hur ser ekonomin ut bakom touren?
− Det är inte pengarna som är det viktiga, utan touren är en del i min ideella satsning att förbättra ridsporten.

När Lövsta Future Challenge startade 2011, trodde du då att den skulle utvecklas som den har gjort?
− Nej, och i början hade vi svårt att få tillräckligt många startande i klasserna. Men den har blivit större, bättre och mer dynamisk än jag vågade hoppas. Den är i dag en språngbräda för unga ryttare och hästar i hoppning och dressyr.
− För en tid sedan frågade jag en ung ponnyryttare vad hon hade för mål, och fick svaret: ”Jag vill rida Lövsta”.

Vad är det som driver dig att utveckla sporten?
− Jag vill få fler att förstå och se samspelet mellan djur och människa. Genom relationen med hästar utvecklas vi som människor.
− Jag fyller 80 år nästa år, och jag har fått både mitt driv och mitt lugn som familjeföretagare genom möjligheten att leva med hästar och rida i alla år. Ju äldre jag blir, desto bättre rider jag, och desto större förståelse får jag för dessa fantastiska djur. Jag rider två hästar varje dag. Jag har en stor passion för hästar, för det de kan göra för oss, och det vi kan göra för dem.

Lövsta står på två ben, avelsverksamheten och utbildnings/tävlingsdelen. Hur har avelssäsongen gått?
− Vi har inte summerat allt än, men så här långt är vi nöjda över den gångna säsongen. I år har vi drivit två stationer, Stjärnborg och Flyinge. Vår verksamhet i Flyinge startade i år och har gått bra. Vi är både glada och stolta över att våra hingstar är populära och har en hög efterfrågan.

Fakta

Antonia Ax:son Johnson

Antonia-ax-son-johnsson1-220618-rt
Antonia Ax:son Johnson Foto: Roland Thunholm
 • Namn: Antonia Ax:son Johnson.
 • Ålder: 79 år.
 • Gör: Dagligen engagerad i driften av Lövsta med dess olika verksamheter.
 • Oroas för just nu: Planetens tillstånd och den biologiska mångfaldens utarmning, den ökande polariseringen, och för den uppväxande generationens syn på värdegrundsfrågor.
 • Är glad över: Att det i allt detta finns en stark medmänsklighet, att förståelsen för hästars behov är större än någonsin, och att ridsporten är Sveriges näst största idrott bland unga.
 • Det bästa med hösten: Uteritterna. På Lövsta har vi hästarna ute mycket, och gör ofta uteritter.

Fakta

Lövsta Future Challenge International Tour

 • Deltävlingarna avgörs i danska Vilhelmsborg i oktober, Amsterdam i januari och Göteborg i februari.
 • Åtta U25-ryttare, varav minst två från vardera av de tre värdnationerna, startar FEI U25 Grand Prix samt FEI Grand Prix Kür.
 • I Göteborg koras en ”Overall Winner” som får en bonus på 100 000 kr.
 • Priset kan vinnas av det ekipage som haft den högsta genomsnittsprocenten i GP under minst två av tävlingarna, där GHS ska vara den ena.

Deltävlingar i LFC International Tour

 • Vilhelmsborg, DEN, 17-23 oktober
 • Amsterdam, NED, 25-29 januari
 • Gothenburg Horse Show, SWE, 22-26 februari

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden