Sverige
3 februari 2015 08:40

Arbetsmiljöverket inspekterar hästnäringen

I år kommer 400 arbetsgivare inom hästnäringen inspekteras av Arbetsmiljöverket, i en särskild inspektionsinsats av ungas arbetsmiljö.

Mellan april och november i år gäller det att ha sin arbetsplats i ordning, i alla fall om du är arbetsgivare inom hästnäringen.
– Många arbetsgivare i branschen saknar kunskap om vilka regler som gäller, och det finns risker i både hanteringen av djur och maskiner, säger Hans Jansson, projektledare på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Exempel på arbetsgivare som ska besökas är naturbruksgymnasier, ridskolor och stall där hopp-, dressyr- eller travverksamhet bedrivs.

– Som ung är det lätt att skada sig och man känner inte till alla risker. Hästar kan bli farliga eftersom de är starka och om olyckan skulle vara framme så går det ofta mycket snabbt. Många klubbar är inte medvetna om att de räknas som arbetsgivare när de ger unga uppdrag att utföra vissa arbetsuppgifter i stallet eller på tävlingar, säger Hans Jansson, inspektör i Stockholm och projektledare för tillsynen.

I och med inspektionsinsatsen hoppas man kunna förbättra arbetsmiljön för unga och se till att arbetsgivarna håller sig efter föreskriften om minderåriga.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden