Hoppning
21 mars 2019 07:23

Årets Chalmers-hinder svarar på ny klurig fråga

HinderteknikTävlingshästarna på Gothenburg Horse Show kommer att få delta i ett experiment som studenter på Chalmers står bakom. För fjärde året i rad kommer ett hinder att användas för att samla in mätdata om hur hästar hoppar.

Årets Chalmers-hinder svarar på ny klurig fråga
Chalmershindret mäter i år hur snabbt hästen hoppar. Foto: Chalmers

Tidigare år har Chalmershindret ställt frågor om hur högt över hindret hästen hoppar, liksom hur långt ifrån den tar avstamp.
I år handlar det om hur snabbt hästen hoppar.  Hastigheten ska mätas med hjälp av toppmodern radarutrustning, som ursprungligen utvecklats för självkörande fordon och nu kommer väl till pass för att mäta hästens hastighet fram mot, över och efter hindret.
En grupp av Chalmersstudenter står för mätningarna.
– Det är ett konkret exempel på hur vi återanvänder vår forskning och kan applicera den på många olika områden, säger Magnus Karlsteen, ansvarig för Chalmers hästsportsatsning.

En mätning av hästars hastighet över hindren har aldrig gjorts tidigare och precis som tidigare år kommer publiken att kunna ta del av mätresultaten direkt via jumbotronen på arenan. En nyhet för i år är att tävlingsryttarna bjuds in till Chalmers monter, som detta år är förlagd i direkt anslutning till arenan. Där kan de gå igenom sin hästs unika resultat tillsammans med en expert ur hindergruppen.

– Det fina med att ha montern i Scandinaviums foajé är att både ge ryttarna en gyllene möjlighet att fördjupa sig i hur just deras häst rör sig och hur de kan förbättra träningen, men också att ge publiken ett tillfälle att få närkontakt med sina idoler, säger Magnus Karlsteen.

Projektet Chalmershindret drivs av Chalmersstudenter som utnyttjar sin kunskap för att bygga världsunika mätsystem med fokus på hästens välfärd, välmående och välbefinnande. Många av studenterna lockas av att kunna kombinera sitt hästintresse med sina studier.
– Det är en möjlighet man får när man pluggar på Chalmers, att man kan kombinera sitt intresse med studierna, säger Magnus Karlsteen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden