Sverige
26 november 2019 06:30

Årets ridskolehäst är utsedd

PrisadEn genomsnäll bästa kompis som hjälper ryttaren att hitta självförtroendet - så beskrivs Qummin vid Norrköpings Fältrittklubb. Nu har han av Svenska Ridsportförbundet utsetts till "Årets ridskolehäst".

Årets ridskolehäst är utsedd
Qummin från Norrköpings Fältrittklubb är utsedd till Årets ridskolehäst. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Årets ridskolehäst är utsedd. Priset delas i år ut för tredje året i rad, och ska hylla ett av Sveriges viktigaste hästjobb. I Sverige finns cirka 10 000 ridskolehästar- och ponnyer på landets ungefär 460 ridskolor.

I år föll valet för Qummin (SH val f-08 e Löjtnatshjärta-Quite Easy, uppf Norrköpings Fältrittklubb) som tjänstgör vid Norrköpings Fältrittklubb. Qummin är tredje generationens ridskolehäst hos ridklubben, och även mamma Qula som står i samma stall är också en favorit.
– De är så otroligt snälla båda två. Man skulle vilja ha dubbel uppsättning av dem, säger Maria Wiksand i ett pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet. Maria har följt Qummin sedan han var föl.

Qummin beskrivs som en häst med stort hjärta som kan gå med alla ryttare – såväl nybörjare som mer avancerade. Och han gör alltid sitt bästa.
– Han blir vad man gör honom till, säger klubbens vice ordförande Ia Forssman.

Ponnyblodet märks på pälsen

Bäst är Qummin på dressyr, men han kan även hoppa. Han kan vara lugn som en filbunke men även tagga till. I härstamningen finns både SWB och connemaraponny – ponnyblodet märks inte minst på vintern då han kan sätta rejält med päls.

Nomineringen till vinsten:
”Qummin är killen som kan allt! En brun, genomsnäll bästa kompis. Han är också läromästaren som får nybörjaren att hitta självförtroendet och takten i ridningen, och många ryttare att glänsa på tävling. En kung på ridskolan och tredje generationen i familjen Q som gör ett hästjobb på ridskolan”.

Priset till Qummin kommer att delas ut på Ryttargalan den 27 november.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden