Dressyr
11 maj 2014 23:00

Årets SM-medaljörer

-Idag gick jag in i ett annat mentalt läge - refuse to loose - vägra förlora, och det fungerade bättre, sa nu tvåfaldige SM-vinnaren Patrik Kittel. Med på pallen fanns knallhatten Jeanna Högberg och Cecilia Dorselius som i år bytte silver mot brons i den blöta SM-finalen på Ericsberg.

Årets SM-medaljörer
Medaljer föder leenden: Silver-Jeanna, Guld-Patrik och Brons-Cecilia. Roland Thunholm

Dressyr-SM på Ericsberg var en kall historia, regn coh dåligt med plusgrader gjorde det till en tävling bara för de verkliga entusiasterna. De stod alla samlade med regnkläder och paraplyer för att följa den 24 ekipage stora klassen.

Det må ha varit kallt på banan men ryttarnas prestationer måste värma själen på de flesta. Under SM har bredden i svensk dressyrs topp visat upp sig på bästa vis.
– Jag var nöjd i fredags, idag är jag supernöjd, förklarade Bo Jenå, förbundskapten i dressyr. Hans arbete inför VM känns säkert angenämt med de här styrkebeskeden.
Flera ryttare klev fram och gjorde starka prestationer i dagens klass, det sprack förvisso för en del också. Kristian von  Krusenstierna var i slagläge efter sin tredjeplats i kvalet. Det gick om intet när Biggles föreföll bli skrämd vid inridningen – Kristian förklarar det själv med vårkänslor inför Di Lapponia T.

För andra bar det hela vägen, Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq gjorde en fin insats genom att få 73,775 procent i küren med Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower i stor form strax efter.

Jeanna Högberg var mer än nöjd med helgens resultat med hennes unga Darcia VH.
– Tävlingsmänniskan i mig vill alltid vinna men att bli slagen av Patrik känns mer än ok. Darcia var så igång idag inför ritten, höll på i boxen som hon aldrig gör så jag hann bli nervös. Nu klarade jag av det och kände att vi gjorde så bra vi kunde på alla sätt, underbart.

Cecilia Dorselius var på pallen 2013 med men sen dess har det varit en berg- och dalbana med Lennox och deras resultat.
– Vi har bytt ridsätt helt och hållet, det har gett resultat. Jag hade verkligen inga förväntingar inför SM, jag bestämde mig i måndags så detta är över förväntan, såklart vill jag också alltid vinna men det känns mer än ok idag.

Patrik Kittel har haft bråda dagar i Ericsberg som tränare till både Jeanna Högberg och Mads Hendeliowitz.
– Det känns jästtestort att få se de två göra så bra resultat här. Idag lyckades jag fokusera på min egen ridning och Toy när det var vi som skulle prestera. Sen kunde jag fokusera på mina elever när det var dags för dem. Idag var jag inte redo att ge bort några poäng, idag red jag för att vinna – refuse to loose – ett uttryck min mentala tränare myntat.

Läs mer om SM på Ericsberg i nästa nummer av Ridsport som kommer redan på torsdag.

Resultat SM-final
GP-Kür resultat
Tävlingens resultatsida

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden