Sverige
16 juli 2019 15:23

Åtal med krav på företagsböter efter att praktikant blev sparkad

BrottEn praktikant blev sparkad i ansiktet av en häst när hon skulle leda den. Nu åtalas både praktikantens gymnasieskola och anläggningen där praktiken gjordes. Arbetsmiljöåklagaren yrkar dessutom på att både skolan och anläggningen ska betala böter.

Åtal med krav på företagsböter efter att praktikant blev sparkad
Det var i maj förra året som olyckan hände. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var i maj förra året som händelsen inträffade.

En gymnasielev, som hade sin praktik på en ridskola i mellersta Sverige, skulle ta in hästen från hagen när hästen sparkade henne i huvudet.

Praktikanten hade inte hjälm på sig och fick kraftig hjärnskakning och flera frakturer i ansiktet. Dessutom arbetade hon ensam och hade ingen möjlighet att få kontakt med någon för att få hjälp. Enligt åtalet fick hon på egen hand ta sig till stallet. Hon var sjukskriven i tre veckor efter olyckan.

Kräver företagsbot

Nu berättar tidningen Arbetarskydd att en arbetsmiljöåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål kräver att både Gävle Ryttarsällskap och praktikantens skola ska betala som lägst 250 000 kronor vardera i företagsbot.

Både skolan och ridklubben har haft brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, enligt åklagaren. Det hade inte gjorts någon riskbedömning av verksamheten eller av arbetsmomentet. Skolans muntliga säkerhetsrutiner om att en elev inte får ta in hästar ensam och att en elev alltid ska bära hjälm hade inte följts. Praktikanten hade inte heller informerats om rutinerna.

Riskbedömning borde gjorts

Åklagaren anser också att ridklubben borde ha sett till att eleven inte ensam utförde arbetet och menar vidare att eleven sannolikt inte hade skadats om en riskbedömning hade gjorts och om det funnits tydliga instruktioner om skyddsutrustning.

En företagsbot är en ekonomisk sanktion vid brott i näringsverksamhet.

Det är en tingsrätt som ska ta ställning om åtalet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden