Hästägartips
30 september 2021 08:44
Ridsportplus

”Att det är ett lite otryggt klimat på nätet märks”

UtrustningOavsett om det är av klimatskäl eller av ekonomiska skäl, är begagnatmarknaden en skattkista för den som orkar leta och vänta på att rätt pryl ska dyka upp. Vi talar om att köpa och sälja begagnat med Jennie Vornanen, som driver en begagnatbutik.

”Att det är ett lite otryggt klimat på nätet märks”
”Folk är öppna för att handla begagnat också ur miljösynpunkt. Det är en attitydförändring som skett under de år jag hållit på”, säger Jennie Vornanen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att människor handlar begagnat på nätet blir allt vanligare, men det finns fällor att akta sig för. Begagnatproffset Jennie Vornanen vet vilka.

    Hon driver butiken Equused sedan 2017. Hennes affärsidé är att sälja begagnade saker för häst och ryttare på kommission, både i butik och på nätet.

    Vad ska den som ska handla begagnat tänka på?
    – Överlag att vara försiktig. Den som blir lurad på nätet har ofta jättesvårt att få tillbaka pengarna, det tas inte på allvar. Det finns lösningar som att handla med bank-id men jag vet inte hur mycket det används. Att det är ett lite otryggt klimat på nätet märks, för fler och fler hittar till sådana som jag som har företag.

    Får du höra talas om många bedragare?
    – Absolut. Det finns svarta listor där ute över folk som lurats.

    Finns det några knep för att inte bli lurad?
    – Kolla gärna så att namnet på säljaren är samma som namnet på swish. Det går också att be om en ny bild på varan med något som visar att bilden tas just nu, som att få sitt namn skrivet på ett papper bredvid varan.

    Hur vet en vilket pris som är rimligt?
    – Det är bra att kika på andras annonser, till exempel på Hästnet eller liknande, och ta hänsyn till skick och eventuella defekter som kan ha påverkan för funktion eller utseende.
    – Den som är osäker kan skriva att man är öppen för bud.

    Vilka varor bör köpas nya?
    – Vi brukar säga att ridhjälmar ska köpas nya. Men det är klart, om någon köpt en hjälm som inte passar och som är helt ny, kanske det kan fungera. Den som ska köpa begagnad sadel bör läsa på lite så att det finns kunskap om hur det går att se att bommen inte är av, till exempel. En sadel är ändå något hästen kan ta skada av.

    Är det något med varan du tycker bör kollas?
    – Att sömmar är hela och fräscha. Det kan vara lite svårt att se på distans men det går alltid att be om fler bilder.

    Vad säljer bäst på begagnatmarknaden?
    – Det går lite i perioder, men ridskor och säkerhetsvästar till barn säljer alltid. Det är alltid stor efterfrågan på märkestäcken, ja på märkesvaror överlag. Och det är nog sådant folk har större benägenhet att bli lurade på när de köper privat.

    Och vad säljer sämst?
    – Begagnade schabrak utan märke. Många är ute efter märken och det ska vara väldigt speciellt utseende. Även ett helt nytt schabrak utan märke får dåligt andrahandsvärde.

    Är hästmänniskor sådana märkes-nördar?
    – Jag har kunder som vill ha märken och sådana som inte bryr sig. Men det går mode i hästbranschen och många påverkas av influencers och annonser.

    Hur fick du idén till butiken?
    – Det började med att jag skulle sälja av lite egna saker, man samlar ju på sig som hästmänniska. Jag tyckte att det var ganska roligt att sälja saker på nätet. Sedan fick jag frågan av en kompis om inte jag kunde hjälpa henne att sälja saker mot en del av vinsten. Sedan spårade det ur helt (skratt). Men det var kul att känna sig trovärdig i en värld som man inte kan tro på, det förtroendet kändes bra.

    Fakta

    Begagnathandeln

    Equused_02
    Tillväxten inom begagnathandeln är hög. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Tillväxttakten inom begagnathandeln är betydligt större än för detaljhandeln.

    Två av tre konsumenter har köpt en begagnad vara det senaste året.

    Svensk Handel uppskattar att det idag finns cirka 1 000 butiker som har som huvudsaklig affärsidé att sälja varor som någon annan använt.

    Enligt Svensk Handels undersökning Läget i handeln är tumregeln för vad en begagnad vara ”får” kosta (om köparen får frågan) ungefär halva nypriset för en vara i gott skick.

    Källa: Svensk Handel

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden