Hoppning
11 augusti 2022 19:30

”Att rida felfritt inom tiden är det enda vi behöver tänka på”

VM i Herning 2022Peder Fredricson och H&M All In gjorde ingen besviken när de återigen visade klassen som sista ekipage för Sverige i lagtävlingens första runda i Herning. På fredagen når medaljstriden sitt klimax och Sverige ligger kvar i ledningen inför avgörandet som kan bli historiskt för det blågula laget.

”Att rida felfritt inom tiden är det enda vi behöver tänka på”
Peder Fredricson och H&M All In säkrade fortsatt ledning för Sverige. Foto: Roland Thunholm

Man kunde höra en knappnål falla när Peder Fredricson och H&M All In äntrade banan som sista ryttare för Sverige i lagtävlingens första runda på torsdagens kväll. Ett felfritt resultat och Sverige skulle behålla ledningen – och visst levererade guldduon återigen.
– Han hoppade väldigt bra idag, säger Peder Fredricson efter ritten.

Efter att storebrorsan Jens Fredricson hade ridit berättade han att han skulle ringa Peder, men ville inte avslöja vad det handlade om. Med nollrundan i ryggen var Peder mer frispråkig.
– Eftersom jag startar sist har jag rätt långa dagar, och jag kan inte sitta på läktaren och titta på alla ekipage. Lisen fixade aircondition i lastbilen idag så jag låg där och vilade lite och tittade på Clipmyhorse, där man kan se alla rundor. Jag såg hans runda och sedan ringde han mig efteråt.

Diskuterade med brorsan

– Det är väldigt bra för då kan man diskutera. Jag såg att han fick sju språng efter trekombinationen och planen var att gå på sex. Då är det bra att höra om de sex blev för långa eller vad det var, fortsätter Peder.
– Hans häst landade lite brant och då ville han balansera upp den. De där diskussionerna är bra att ha, då får man lite extra information.

Ingenting är ju enkelt, men All In kändes bra och vi höll planen väldigt bra.

Peder ändrade inte sin plan utan gick på sex.
– Men jag hade en valmöjlighet om jag också skulle landa lite brant ut på oxern. Då är det bra att veta att sju finns som ett alternativ.

Liksom för Henrik von Eckermann, som gav sin runda med King Edward tio av tio möjliga, var även Peder väldigt nöjd med sin och All Ins runda. Även om det aldrig är så enkelt som det ser ut.
– Det känns ju aldrig smidigt och enkelt när man är på ett VM. Ingenting är ju enkelt, men All In kändes bra och vi höll planen väldigt bra. Vi hade bra rytm och bra flyt. Det kändes som att vi låg bra till på tiden också, säger Peder.

Peder är stolt över brorsan Jens prestation i laget.
– Helt suveränt. Hans häst hoppade väldigt bra idag och han gjorde en riktig fighterrunda. Jag är superimponerad av honom och hans häst.

Att bröderna får göra det här tillsammans ger upplevelsen en extra dimension.
– Det är jättekul och kanske extra kul för Jens, då vi är bröder och står varandra väldigt nära. Dels att vi är här tillsammans och sedan att han presterar som han gör. Inte för att jag inte trodde att han skulle göra det, men det är extra kul. Även att Malin kunde komma tillbaka så starkt som hon gjorde. Och ”Henka” förstår man ju varför han är världsetta, han skuttar runt det där som om det vore hur lätt som helst.

Fantastisk upplevelse

Halvvägs in i lagtävlingen är det en lång väntan till den avslutande medaljrundan på fredag kväll. Henrik von Eckermann berättade efter sin ritt att han bland annat laddar om genom att titta på Peaky Blinders på Netflix – Peder cyklar, läser och sover.

Med en lagrunda var kvar kommer spänningen att vara olidlig för alla som tittar. Att det kan vara ett guldavgörande som väntar är dock inget som Peder tänker på. Han är bara i sin bubbla.
– Jag tror att vi alla är det. Vi är ju ett rutinerat lag och jag är supertacksam över att få rida i det här laget med de här hästarna. Det är helt fantastiskt att få uppleva det.

– Sedan är det en dag imorgon och allt kan hända. Det gäller bara att inte glädjas för mycket utan ta en dag i taget. Idag är idag och imorgon är imorgon. Det gäller att inte ta ut någonting i förskott eller börja fundera för mycket på hur det ska gå.

Det gäller bara att inte glädjas för mycket utan ta en dag i taget.

– Det enda vi ska se till nu är att hästarna har det så bra som möjligt ikväll, mår så bra som möjligt och ge dem förutsättningar, och oss själva, att verkligen kunna prestera på topp imorgon.

Att det finns flera starka utmanare, däribland tvåan Frankrike och trean Tyskland, råder det ingen tvekan om. Skulle det gå hela vägen är det Sveriges första VM-guld någonsin.
– Jag tänker inte så mycket på det, vi tänker bara på vår prestation imorgon. Nu tänker vi på vad vi ska göra resten av dagen med hästarna och se till att vi får ett bra avslut på den här dagen. Imorgon är det en ny dag och vi vet vad vi ska göra. Vi ska rida felfritt inom tiden – det är det enda vi behöver tänka på, säger Peder som ligger trea individuellt.

Lagställning

Individuell ställning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden