Sverige
24 april 2020 10:12

Avelsprofilen Nils-Gunnar Hansson död i covid-19

CoronasmittanNils-Gunnar Hansson, Askö stuteri utanför Västerås, är död. Hans gärningar för svensk varmblodsavel har varit betydande, inte minst genom Cortez.

Avelsprofilen Nils-Gunnar Hansson död i covid-19
Nils-Gunnar Hansson. Bilden är tagen 2017 Foto: Roland Thunholm

– Det är ofattbart. Så sent som för några veckor sedan var han här och vi planerade avelssäsongen för hans hingstar som skulle stå här på station. Då var han hur pigg och kry som helst, säger hoppryttaren Arnold Assarsson som har samarbetat med Nils-Gunnar Hansson på olika sätt i närmare 20 år.

– Det är chockartat. Jag pratade med honom i tisdags och då verkade han vara på bättringsvägen, säger Anne-Sophie Thiam Aaltonen, tidigare stuterichef på Askö stuteri och numera stuterichef på Gocksta Stuteri.

Nils-Gunnar Hanssons betydelse för svensk varmblodsavel har varit betydande. På Askö Stuteri utanför Västerås har han fött upp hundratals hästar. Han har också fått igenom tio godkända hingstar i det svenska bruksprovet: Silvano, Carte d’Or, Krius xx, Romeo, Carland, Zizio, Wilton, Contant Q, Bravour och Clever Hill.

Drivit hingststation

Askö stuteri har varit hingststation under många år och 45 hingstar har stått på station där. För några år sedan började Nils-Gunnar Hansson att avveckla sin avelsverksamhet som då togs över av Anne-Sophie Thiam Aaltonen, som arbetat hos Nils-Gunnar Hansson i 40 år. Sedan avelsverksamheten flyttade hade Nils-Gunnar Hansson en mindre verksamhet med inackoderingar på Askö samt en del egna hästar utplacerade på olika håll.

Nils-Gunnar Hansson var också aktiv i Hingsthållarföreningen och samarbetade med många elitryttare utöver Arnold Assarsson, bland annat dressyrryttaren Gunilla Byström.

Contant Q och Bravour är aktiva i svensk avel och planen var att de skulle tjänstgöra hos Arnold Assarsson denna säsong.
– Nu får vi se hur det blir, säger Arnold Assarsson som redan har haft hingstarna hos sig en tid.

Engagerade sig i Cortez

Det var också Nils-Gunnar Hanssons engagemang som gjorde att matadoren Cortez verkade i svensk avel. Cortez stod på Askö många år och gjorde stort avtryck i den svenska sportaveln.

Nils-Gunnar Hansson insjuknade i covid-19 för en månad sedan. Han var då inlagd på sjukhus en kortare tid, kom tillbaka hem igen men lades sedan in på nytt och vårdades på sjukhus i några veckor före sin död på torsdagen.

Nils-Gunnar Hansson blev 75 år gammal och sörjs närmast av sin hustru och deras två söner med familjer.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden