Sverige
2 april 2018 18:05

Avgift för läger betalas tillbaka efter kvarkautbrott

KonsumentinformationNär Kjell Magnusson fick reda på att stallet där han skulle åka på ridläger hade fått kvarka avbokade han direkt då han var rädd för att smitta sina egna hästar. Men han fick inte tillbaka avgiften förrän när ärendet hade varit uppe i Allmänna reklamationsnämnden, ARN. "Det är viktigt att sprida information vilka rättigheter man som ridelev har," säger han

Avgift för läger betalas tillbaka efter kvarkautbrott
Kjell Magnusson fick rätt mot en ridlägerarrangör som hade fått kvarka på sin anläggning. Allmänna reklammationsnämnden menar att arrangören ska betala tillbaka hela avgiften. Foto: Privat

Det var förra våren som Kjell Magnusson och hans fru Lena Glans hade bokat in sig på ett ridläger. De hade betalat 8 800 kronor för detta. Via sociala medier fick de se att anläggningen där lägret skulle hållas hade en häst som var sjuk i kvarka. Detta var bara några dagar innan lägret skulle börja.
– Det kändes omöjligt att åka dit då eftersom vi har tävlingshästar och inackorderingar hemma. Vi ville inte riskera att ta hem smittan. Det hade varit väldig oansvarigt av oss, säger Kjell Magnusson som bor utanför Karlstad och är aktiv i Trossnäs Fältrittklubb.

De tyckte att det var vårt bekymmer att vi inte ville komma på grund av kvarkan. Kjell Magnusson.

Han avbokade lägret direkt och ville ha sina pengar tillbaka. Men detta gick arrangören inte med på.
– De verkade inte ta det så allvarligt, tyckte att vi kunde byta och tvätta kläder och så. Men det är ju hjälmar och västar och det är ju inte så enkelt, säger Kjell Magnusson vars dotter Anna Magnusson Glans är aktiv på tävlingsbanorna i fälttävlan.
– De tyckte att det var vårt bekymmer att vi inte ville komma på grund av kvarkan. Och så fick vi rådet att försöka få ut ersättning via vår hemförsäkring, men det är ju inte rätt.

Anmälde till ARN
Kjell Magnusson anmälde händelsen till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, och nästan ett helt år senare kom beskedet därifrån nyligen. ARN rekommenderar ridlägerarrangören att betala tillbaka hela summan som Kjell Magnusson har betalat.

Fakta

Allmänna reklamationsnämnden

Allmänna Reklamationsnämnden är en statlig förvaltningsmyndighet som opartiskt och kostnadsfritt prövar tvister av olika slag mellan näringsidkare och konsumenter. 

Anmälan till ARN kan göras av en konsument som tycker att hen har ett ekonomiskt krav gentemot en näringsidkare eller ett försäkringsbolag.

En anmälan ska vara och ska komma till ARN inom ett år från det att näringsidkaren motsatt sig konsumentens krav.

ARN lämnar enbart rekommendationer. Det finns ingen tvingade lag för företagen om att följa nämndens beslut.

De företag som inte följer ARN:s beslut hamnar på tidningen Råd & Röns Svarta lista.

Arrangören rekommenderas att inte heller behålla en del av summan, vilket är brukligt i liknande fall med avbokningar. ”Smittan som har uppstått på säteriet har legat utanför Kjell Magnussons kontroll och kan endast hänföras till säteriet. Under sådana förhållanden anser nämnden att grunden för avbokningen varit sådan att säteriet inte har rätt till någon ersättning för avbeställningen. Kjell Magnussons begäran om kostnadsfri avbokning ska därför godtas,” står det i ARN:s beslut.

Kjell Magnusson vill dela med sig av den här händelsen då han tror att många inte vet vad som gäller.
– Det är viktigt att sprida information vilka rättigheter man som ridelev har, säger han.

Såg det av en slump
– Det var också en slump att jag fick se det via sociala medier. Vi hade alltså kunnat åkt dit första lägerdagen utan att veta om något.
I sitt yttrande till ARN skriver lägerarrangören att de valde sociala medier eftersom de ansåg att det var snabbaste sättet att nå ut med informationen.

Arrangören har betalat tillbaka pengarna till Kjell Magnusson.
– Men hade vi inte gått vidare hade vi inte fått något alls, säger Kjell Magnusson.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden