Sportnytt
31 juli 2023 08:49

Avstängd ryttare får upprättelse

Beslut i DINEn ryttare stängdes av efter att domaren meddelat att hen red med sporrar som inte var tillåtna. Ryttaren överklagade till disciplinnämnden som ger ryttaren rätt. Beslutet innebär seger i klassen i stället för avstängning.

Avstängd ryttare får upprättelse
Alla sporrar är inte godkända att tävla med, men i det här fallet var sporrarna tillåtna. Foto: Roland Thunholm

Det var vid en tvåstjärnig fälttävlan i Skåne i våras som ryttaren red dressyrprovet med  impulssporrar, som har en kula i hårdplast. Enligt domaren var dessa inte godkända vid dressyrmomentet och ryttaren stängdes av efter genomförd ritt, men fick ändå fortsätta och genomföra de andra momenten.

Efter avslutad tävling fick ryttaren klart för sig att den typ av sporrar ryttaren burit i dressyrmomentet är godkända och att ekipaget alltså stängts av på felaktiga grunder. Nu har disciplinnämnden prövat saken och kommit fram till samma slutsats.

Det var fel att stänga av ryttaren, vars resultat dessutom var så bra att hen ska tilldelas segern i klassen.

Den typ av sporrar som ryttaren använde, impulssporrar med en kula i hårdplast, är tillåtna både i dressyr och i fälttävlan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden