Hoppning
29 september 2016 15:20

Baltimore kastrerad – ”mår så mycket bättre”

Malin Baryard Johnssons gamla tävlingspartner Baltimore är nu kastrerad. "Han har blivit en helt annan häst och mår så mycket bättre" säger ägaren Magdalena Larsson till Ridsport. Ny ryttare på nyblivna valacken är Alexander Zetterman.

Baltimore kastrerad – ”mår så mycket bättre”
Baltimore var länge Malin Baryard Johnssons påläggskalv efter Tornesch. Roland Thunholm

Enligt Magdalena Larsson har tidigare avelshingsten Baltimore 1178 (f -04 e Balou du Rouet-Landor S, uppf Birgit Ebken, äg Magdalena Larsson) haft väldigt svårt att slappna av som hingst.

– Han har varit stressad och haft svårt att koncentrera sig på något annat än att hålla koll på alla andra hästar, berättar hon.

– Baltimore har alltid varit väldigt dominant som hingst, han är den där hingsten som skulle överlevt i frihet på savannen.

Medan han var hos Malin Baryard Johnsson fungerade det ändå rätt bra, enligt Magdalena.

– Det var inte därför han flyttade därifrån utan det var för att Malin inte tyckte att hon nådde hela vägen dit hon ville med honom.

Så då tog Rolf-Göran Bengtsson över tyglarna på Baltimore under en kortare period. Men hos honom blev det svårare.

– Jag vet inte vad det var som gjorde Baltimore mer störd av att vara hingst där, om det var miljön med flera hingstar eller om det var hormonerna som ändrades eller om det var något annat.

Från Rolf-Göran flyttade Baltimore till Magnus Österlund – som var den som red honom som unghäst – för att verka i aveln på färsk semin under en säsong.

– Jag tyckte att det var värt att prova det en säsong eftersom han inte funnits tillgänglig på färsk semin sedan han var 6 år, säger Magdalena.

Men att hoppa på bocken varannan dag i stället för några gånger om året gjorde inte hingstighet bättre så för ett par månader sedan togs beslutet att kastrera Baltimore för hans egen skull.

– Dessutom är det ingen ekonomi i dag i att hålla en hingst enbart som avelshingst, konstaterar Magdalena.

Vad som ska hända nu är ännu inte bestämt. Baltimore befinner sig sedan ett par veckor hos Alexander Zetterman som håller på att sätta igång honom.

– Han har börjat hoppa honom så smått men det dröjer nog innan de kommer ut på tävlingsbanan. De kommer inte synas på Flyinge i helgen i alla fall, konstaterar Magdalena med ett skratt.

Hon tror att Alexander och Baltimore kan passa bra ihop.

– Alexander är duktig och går verkligen ner på detaljnivå i allt. Baltimore är en känslig häst så jag tror det kan vara bra för honom att vara hos någon som ger honom all den uppmärksamhet som han behöver, säger Magdalena.

Om Alexander sedan kommer fortsätta tävla Baltimore uppåt i klasserna får framtiden utvisa.

– En annan möjlighet är att han blir såld. Marknaden för försäljning är ju betydligt större för en valack än för en hingst.

Ytterligare en möjlighet är att Baltimore får bli juniorhäst till Magdalenas dotter Janelle.

– Det är en tanke men det beror förstås på om de passar ihop. Det har vi ingen aning om i dag, Janelle har ännu inte ridit honom. Hon ska tävla ponny åtminstone nästa år också så det är först därefter det eventuellt skulle bli aktuellt.

Klart är i alla fall att Baltimore mår bra av att vara valack.

– Han har blivit en helt annan häst. Lugn och avslappnad. Jag är så glad att jag tog beslutet att kastrera honom och tänker att jag borde gjort det för länge sedan. Fast det är klart, när jag ser hur fina hans avkommor är så känns det ju lite synd. Men det viktigaste är ändå att han mår bra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden