Sportnytt
11 oktober 2021 15:53

Barfotaskor blir tillåtet på tävlingsplats

Nytt i TREfter att både dressyr- och hoppkommittén föreslagit att det ska vara tillåtet att använda så kallade barfotaskor på tävling, har tävlingssektionen nu gjort ett tillägg i TR i dressyr och hoppning. Det är dock inte tillåtet att tävla med barfotaskor.

Barfotaskor blir tillåtet på tävlingsplats
Efter att toppryttare som Peder Fredricson (bilden) och Henrik von Eckermann tagit av skorna på sina hästar börjar fenomenet att sprida sig. Foto: Roland Thunholm

I ett förtydligande på Ridsportförbundets sajt står det att barfotaskor, även kallade barfotaboots som bland annat används till oskodda hästar när de måste gå på hårt eller ojämnt underlag, nu får användas på vissa delar av en tävlingsplats.

I dressyren är det tillåtet att ha barfotaskor när man rider till framridningen och till själva tävlingsbanan, men inte inne på framridningen eller tävlingsbanan.

I hoppningen är barfotaskorna tillåtna vid ridning på tävlingsplatsen, men inte på framhoppningen eller tävlingsbanan.

Tillägget gäller till och med den 31 december 2022, därefter kommer nya TR från och med 1 januari 2023.

TR-förtydligande

TR II moment 211.6.1.1 (dressyr)
Barfotaskor, vars syfte är att ersätta ordinarie skor är endast tillåten vid ridning till framridningsbana och till tävlingsbanan.
Som barfotaskor räknas utrustning som inte fästs högre upp än på ballarna.

TR III moment 306 punkten Hästskor (hoppning)
Så kallade barfotaskor, vars syfte är att ersätta skor, räknas som hästskor. De är tillåtna vid ridning på tävlingsplatsen. Barfotaskor är inte tillåtna vid framhoppning eller på tävlingsbanan.
Som barfotaskor räknas utrustning som inte fästs högre upp än på ballarna.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden