Avelsnyheter
2 mars 2019 11:53
Ridsportplus

Bedömningen av hingstarna som publiken aldrig ser

Bruksprovet Det är inte bara inne i Flyinges stora ridhus som bruksprovshingstarna är under lupp. Under hela provet noteras kontinuerligt hur de uppför sig i stallet - uppgifter som lämnas vidare till AVN inför beslut om eventuellt godkännande. "Om något utmärker sig vägs det in i bedömningen," säger bedömningsledaren Ann-Charlotte Cadier.

Bedömningen av hingstarna som publiken aldrig ser
Det är tredje året som SWB:s hingstansvariga Ann-Charlotte Cadier är bedömningsansvarig på bruksprovet. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets bruksprov är inne på sin femte dag och har gått in i fas II. Bedömningsledaren Ann-Charlotte Cadier sitter inne i sekretariatet under stora ridhusets läktare och ger ett lugnt intryck.
– Ja, om allt flyter som det ska är det ganska lugnt för mig, säger hon.

Vi tittar till exempel på om hingstarna lugnar ner sig och kan slappna av i stallet efter en stund. Ann-Charlotte Cadier, bedömningsledare.

När det inte är bruksprov ägnar hon sig åt sitt arbete som hingstansvarig på SWB, för tredje året i rad är hon bedömningsledare för bruksprovet.

Övervakas i stallet

Det innebär bland annat att hon ansvarar för hur hingstarna övervakas i stallarna genom hela provet.

Elever från Bollerups gymnasium finns på plats inne i stallarna varje dag under provet mellan klockan 6 och 22 och gör regelbundna observationer av hingstarna.
– De tittar på hur hingstarna beter sig, om de har några stallolater som krubbitning eller vävning. Men också om de är aggressiva, till exempel mot andra hingstar. Vi noterar det mesta, säger Ann-Charlotte Cadier.

Visar humör när de kommer

– Det är en sak om hingstarna visar lite humör i samband med att de kommer hit och allt är nytt för dem. Eller direkt när de kommer in i stallet efter sin bedömning. Men vi tittar till exempel på om hingstarna lugnar ner sig och kan slappna av i stallet efter en stund.

Parmarstall
I de här pärmarna finns listor där det bland annat antecknas när hingstarna lämnar och kommer tillbaka till stallet. Foto: Annelie Frank

Hälsotillståndet observeras också, till exempel om någon visar tecken på kolik, äter dåligt eller liknande. Likaså om något händer med täcken och lindor.
– Då kontaktar vi ansvariga för hingsten direkt.

Stallarna övervakas också av särskilda vakter under nätterna.

Det är många regler kring hur hingstarna får hanteras av sina team. Hingstarna får till exempel inte lämna stallet inom tre timmar inför en bedömning, inte förrän det är dags att värma upp.

I år är det också ett särskilt fokus på smittskydd i stallarna.

Skrivs listor

I år har teamet inte noterat något särskilt som avviker bland de deltagande hingstarna.
– Det kan handla om en hingst som är aggressiv inne på banan och om vi har sett ett aggressivt beteende även i stallet förstärker det vad nämnden har sett, säger Ann-Charlotte Cadier.

Alla observationer noteras på särskilda listor som sedan lämnas till AVN inför nämndens beslut om ett eventuellt godkännande.
– Om något utmärker sig vägs det in i bedömningen, säger Ann-Charlotte Cadier.

Ridsport bevakar bruksprovet från början till slut och  den samlade bevakningen hittar du här.

Under helgen går bruksprovet att följa direkt på flera sätt och ett urval dagens händelser pulbiceras på Ridsports webb i text, bild och film.

Startlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden