Prylspaning
30 augusti 2022 14:18
Ridsportplus

Bildextra: Legendariska prylar – känner du igen dem?

Nostalgi50 år med Ridsport. Mycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många förändringar som skett för ryttarna, hästarna och hästlivet.

Bildextra: Legendariska prylar – känner du igen dem?
Var du en av alla ryttare med stallåda i trä? Foto: Ridsports arkiv

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tillbehör har alltid funnits för hästar men de senaste decennierna har utvecklingen gått rekordsnabbt mot allt fler prylar.

Häng med på en tillbakablick i vårt digra bildarkiv där du säkert känner igen en och annan av dåtidens oumbärliga prylar.

Stallådor

På 70- och 80-talen var stallådan en del av ryttarens identitet. Oftast hemsnickrad och försedd med ägarens eller hästens namn. I den fanns plats för vojlock, ryktborstar, broddar och ett snöre för prisrosetterna. Vissa lådor hade en bom där sadeln kunde hänga. Sadellådan var en viktig pryl i kollektivstallet, men har i dag ersatts av låsbara sadelskåp.

Ridlektion1970-taletUtomhus Volt Paddock StaketFoto?

Från fyrkant i gräset till ebb-och-flod

Från att träningen hemma – och många dressyrtävlingar – utfördes på ett upptrampat fyrkantspår i gräset, har många nu egen ridbana eller ridhus. Materialet till dessa har förändrats efter tillgång på restmaterial. Flis och sand utgör grunden; kabel- och gummiflis har också använts, men kan vara svårt ur miljösynpunkt. Fibersand och det självbevattnande ebb-och-flod-systemet är nya alternativ.

Barbed Wire With Cow Hair

Taggtråden bort

Sedan 2010 är det förbjudet med taggtråd till hästar och i stället används slät ståltråd, elrep eller elband. Strömaggregat finns för batteri, nätdrift samt i varianter som drivs av solceller. Det finns även plaststaket, där slanorna träs in i stolparna. Vita trästaket är starkt förknippade med hästhagar och finns fortfarande på många hästgårdar.

Foto: Sandra Nordin Johansson Solarium Rehab På Sjöbacka Värme Hästspa

Spolplatta och solarium

Hästen behandlas alltmer som en atlet och det går att erbjuda den ett kombinerat gym och spa genom alla apparater som finns i dag. En spolplatta för dusch och solarium att använda före och efter arbete finns även i vissa mindre stall. De stora anläggningarna kompletterar med skrittmaskin, vibrationsgolv, rullmatta med eller utan vatten och intensivkylning i saltvatten.

Volvo 240 Med HästtransportFoto Krister Lindh

Gemensam transport blev enkelresa

På 80-talet var det fortfarande vanligt att klubbens/föreningens hästar samtransporterades i lastbil till tävling. Sedan blev allt individualiserat och varje häst fick en egen transport. Detta har vuxit till små och stora lastbilar med bodel för ryttare med familj. Kanske kommer kostnads- och miljöskäl att bädda för gemensamma transporter igen?

Hindermålning

Hinderparken förändrad

Hemmahindren på 70-talet bestod ofta av oljefat med träbommar med någon halmbal eller bildäck som utfyllnad undertill. Hinderstöd och bommar var av trä, ofta i kraftig dimension. Det mesta var tungt och klumpigt att förflytta. Nu har träet till stor del ersatts av plast, såväl i stöd som cavalettiblock och bommar och det finns ett stort utbud av färdig hinderutfyllnad.

Spoga Februari 2013 MässaFoto: Jeanette Flensburg

Mässorna blir allt fler

Hästbranschens alla tillbehör presenteras på de stora grossistmässorna, framför allt på de sedan decennier väletablerade Beta i England och Spoga i Tyskland. Där knyter grossisterna kontakter och gör de inköp som sedan syns i ridsportaffärerna. För den vanliga hästägaren har de publika mässorna blivit en viktig del vid besök på stora tävlingar som Gothenburg Horse Show, SIHS och Falsterbo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden