Sverige
1 december 2022 11:03

Bilist döms för smitning efter hästkrock

DomEn 23-årig man körde i vintras på en lös häst utanför Tidaholm och smet sedan från olycksplatsen. Hästen, som var allvarligt skadad, dog på vägen och mannen åtalades därför för smitning och djurplågeri. Nu har tingsrätten sagt sitt om fallet.

Bilist döms för smitning efter hästkrock
En man döms för att ha kört på en häst, som dog av skadorna, och sedan ha smitit från platsen. Foto: iStock

Tidigt på morgonen den 28 februari upptäckte personal från hemtjänsten den påkörda hästen på vägen mellan Fridene och Fröjered utanför Tidaholm. Hästen var allvarligt skadad och innan jägare hann komma till platsen för att avsluta hästens lidande dog den av sina skador, skriver Västgöta-Bladet.

Den bilist som kört på hästen fanns inte kvar på olycksplatsen, och polisen upprättade därför en anmälan om smitning från trafikolycksplats samt djurplågeri. Polisen kunde senare lokalisera föraren, en 23-årig man som åtalades för brotten.

Rättegången hölls nyligen i Skaraborgs tingsrätt, som valde att döma mannen för smitning från olycksplats men fria honom från djurplågeri. Tingsrätten menar att det inte går att fastställa att hästen utsattes för extra lidande på grund av mannens underlåtenhet, skriver tidningen.

”Enligt allmänna straffrättsliga principer måste det finnas ett orsakssamband mellan förarens underlåtenhet att agera och hästens lidande. Han kunde inte själv göra något för att minska hästens lidande utan det han kunde ha gjort var att tillkalla hjälp.” står det i domen.

Mannen döms till 40 dagsböter om 100 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden